Vili bácsi életútja

 

2008. április 2-án Földi Vilmos nyugalmazott igazgatóval beszélgetett életéről munkáságáról Mészáros Júlia ny. osztályvezető a Városi Könyvtárban.

 

 

 

A város kollégiumi életének megteremtés érdekében végzett kiemelkedő vezetői munkájáért és pedagógiai tevékenységéért 2003-ban Szentes "Városért" Emlékérmet vehetett át.

A Terney Béla Középiskolai Kollégium világa egész életét meghatározta; a gyerekek szeretete, a nevelőtársak tisztelete, önállóságuk támogatása, a színes kollégiumi élet szorgalmazása jellemezte vezetői munkásságát. A kollégiumi tevékenység megújításában szívesen segítette, segíti utódait. Nevéhez fűződik a Kollégiumi Baráti Kör létrehozása, a régi kollégisták támogatására építve. Szakmai tanácskozásokon örömmel osztja meg pedagógiai tapasztalatait. Sok évig ezzel egy időben a városi pedagógus szakszervezet titkára volt. Számos újságcikk szerzője, így jelen van írásaival a város közéletében is.

A beszélgetés hanganyaga ITT hallgatható meg!

1957-ben szerezte meg a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán történelem-magyar szakon középiskolai tanári oklevelét. 1957/58-as tanévben a szentesi Köztársaság Téri Általános Iskolában, majd a Középiskolai Fiúdiákotthonba került főhivatású nevelőtanárnak. 1961-64 közötti években igazgatói teendőket is ellátott, majd néhány év után 1969-től ismét átvette a Fiúkollégium vezetését. Közben 1968. januárjától 1969-es tanév befejezéséig a Horváth Mihály Gimnáziumban tanította szaktárgyait. 1993-ban ment nyugdíjba a Terney Béla Középiskolai Kollégiumból.

Szentes, 2008. 04. 07.

.