Nyílt laktanyai nap Szentesen

 

 

2008. április 25-e feledhetetlen napként került beírásra az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj történelemkönyvébe. Ezen a napon rendezte meg az alakulat, már hagyományosan, a Műszakiak Napja nyílt laktanyai napot a Damjanich János laktanyában. Az 1848-49-es szabadságharcban, 1849. április 25-re virradóan, a komáromi csatában, a műszaki katonák, hajóácsok, hidat építettek a Dunán, melynek fontos kimenete volt a szabadságharc szempontjából. Ezt a napot ünnepelték a mai kor műszaki katonái, mely rendezvényre természetesen meghívást kapott a honvédség összes műszaki alegysége.

 

 

 

A kora reggeli órákban folyamatosan érkeztek a buszok az alakulat előtti parkolóba, hosszú sorok várakoztak a bejárat előtt a laktanya kapu megnyitására várva. Ez nem is csoda, hiszen a több ezer megjelent között iskolások, óvodások, a város és a környező települések lakosai, helyi és távoli honvéd nyugdíjasklubok tagjai és természetesen a katonák hozzátartozói látogattak el a laktanyába.

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

 

A nyílt napi rendezvény ünnepi zászlóalj sorakozóval kezdődött, melyen Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnök üdvözlő levelének felolvasása után Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, majd Nyers József mérnök ezredes, az alakulat parancsnoka köszöntötte az állományt. Az ünnepség fényében, immár negyedik alkalommal került sor a szentesi laktanyában állománykategóriánként „Az év embere” szavazás értékelésére. Az év tisztje Nyíri Ernő őrnagy, az év tiszthelyettese Tóth Árpád főtörzsőrmester, az év tisztese Lakner Tamás szkv. és az év közalkalmazottja Monori Jenőné vehette át Nyers ezredestől a megtisztelő címek emléklapját.

 

 

 

Az ünnepi sorakozót lezáró díszmenet után a látogatók a napi programok kavalkádjában találták magukat. A laktanyában több helyszínen, szárazon vagy vízen, kisebbeknek és nagyobbaknak, szórakozni vagy versenyezni vágyóknak, egyaránt biztosítva volt, hogy igényeinek megfelelően találjanak elfoglaltságot. A fő műsorszámok az alakulótéren és a mellette elhelyezett színpadon váltották egymást, mely a helyi Deák Ferenc Általános Iskola majorett csoportjának bemutatójával kezdődött.

 

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Tapsoló közönség elött következtek az MH. Támogató Dandár díszzászlóaljának különleges fegyverfogásokat bemutató katonái. Dörrentek a fegyverek, repültek a karabélyok. „És ezt is elkapták” hallatszott az ámuló közönség sorai között. Néptánc, majd akrobatikus táncok követték egymást. Az MH. 34. Bercsényi László Különleges Műveleti Zászlóalj bemutatója sem volt mindennapi. Röpködtek a törött lécdarabok, roppantak a cserepek és küzdöttek a katonák. Vastapssal és ovációval hálálta meg a közönség. Hasonló eredményt ért el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Zászlóalj kutyás bemutatója, akik a robbanóanyagok felkutatására betanított kutyáikkal kápráztatták el a nézőket. A Tűzoltók látványos „munkája” megnyugvással töltötte el a helyi közönséget. Tűz esetén, számíthatunk rájuk. Pihentetésül a hódmezővásárhelyi katona zenekar szórakoztatta térzenével a hallgatóságot. Majd újra tánc, hastánc. A látvány nem csak a férfi szemeket vonzza, az előadás sikere hatalmas.

 

 

 

Ez idő alatt annak is lehetősége volt belehallgatni a fergeteges hangulatba, aki nem tudott eljutni a laktanyába, hiszen a Rádió Szentes a helyszínről élő kívánságműsor keretében számolt be az eseményekről.

 

 

A sport szeretetét kedvelők a helyi Honvéd Rákóczi Sportegyesület szervezte versenyekben mérhették össze tudásukat. A csapatversenyek kedvelői a „Vörös Bika” műszaki erőpróbák vándorkupa keretében küzdhettek meg egymással. Katonák, tűzoltók, rendőrök csapatai vetélkedtek egymással. A vándorkupát a szentesi Tűzoltóság csapata vihette el.

 

 

A helyszínek között sétálva, a Magyar Honvédségben rendszeresített összes technikai eszköz megtekinthető és kipróbálható volt. Nagy sikert aratott a focipálya közepén kiállított MI-24-es harci helikopter, mely személyzete fáradhatatlanul magyarázta az érdeklődőknek a végeláthatatlan kapcsolók feladatát. Látványos volt a kitelepült katonai tábor, melybe most az ellenőrző-áteresztő ponton viszonylag könnyen sikerült átjutni az érdeklődőknek. Már messziről láthattuk a csoportosulást, a búvárbázis bejárata előtt, ami érdekes programot ígért, de bejutni csak csoportokban lehetett. A békaemberek aknát emeltek ki a vízből, társuk mentését imitálták. A közönség csodálja őket és visít, mikor a medencéből hideg víz csapódik közéjük. A laktanyában tovább sétálva toborzó és szakszervezet sátorhoz, autó és motor márka képviseletek bemutatóihoz látogathattak az érdeklődők. Útközben három különböző kor hagyományőrzőivel találkozva csodálhattuk meg a különböző egyenruhába öltözött katonákat. A művészet iránt érdeklődők térkép-, festmény- és fekete kerámia kiállítást tekinthetnek meg. A gyermekeket ugrálóvár, mászófal, agyagozás, üvegfestés szórakoztatta. A nagyobbak paintball, airsoft lövészetet próbálgathattak.

 

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

A délutáni látnivalók fénypontja a Desperado együttes koncertje volt, mely vidám hangulatot teremtett a színpad előtt.

A tiszai vízi gyakorlótéren rendezett programok legalább olyan népszerűek, mint a laktanyában rendezettek. A vállalkozó szellemű látogatók kipróbálhatták milyen egy hatalmas tömegű lánctalpas PTSZ-el belegázolni a folyóba és csodálni, hogy miért nem süllyed el. A szolidabb hangulatúak pontonon csónakázhattak a Tisza erős sodrású vizén.

 

 

 

Időközben az alakulathoz érkezett Havril András vezérezredes, a HM Honvéd Vezérkar főnöke. A katonai tiszteletadással történt fogadás után Nyers József mérnök ezredes, a zászlóalj parancsnoka kalauzolta körbe a laktanyai programok helyszínén.  Ez után a Vezérkar főnök a Helyőrségi Klubban megrendezett, „A Magyar Honvédség 160 éve” címmel vándorkiállítást nyitott meg,. Beszélt arról, hogy az eltelt 160 év sok áldozattal járt, ám minden időszaknak megvolt a maga szépsége és megvoltak a maga hősei. Ennek emlékei tekinthetők meg kor szerint rendezve a tablókon. A megnyitó után a vezérezredes a Tisza parton vízre szállva meggyőződhetett róla, hogy a műszaki katonák magabiztosan kezelik technikáikat az erős sodrás ellenére is a folyón.

 

 

 

Az esti kapuzárás után a zászlóalj katonáira, már csak a szórakozás várt. A Honvédelmi Minisztérium szervezésében, egy Road-show keretében, melyen Havril András vezérezredes is részt vett, egy közös vacsorával egybekötött műsor került megtekintésre. A vacsorát az alakulat szakácsaival együtt Kovács Lázár, a televízióból jól ismert mester szakács készítette, és szolgálta fel a katonáknak. A háromfogásos menü elfogyasztása közben Kapocs Zsóka, az egykori szépségkirálynő énekelt a hallgatóságnak, a Légierő zenekarának kíséretében. Befejezésül a két sztárvendég tombolasorsolást vezetett le, melyen a nyeremények mellett, minden nyertes, bónusz jutalomként énekelhetett egy nótát a vendég párossal. A műszaki katonák itt is maradéktalanul helyt álltak. Volt aki túlénekelte a párost, melyet a közönség is hatalmas örömmel fogadott és vastapssal buzdította a lelkes kollégát.

A Műszakiak Napja egy programokkal teli, mozgalmas nap volt, mely a látogatók elismerését méltán vívta ki. Közelebb hozva ismét egy lépéssel a civil társadalmat a honvédséggel, és méltó módon megemlékezve a történelem műszaki katonáiról.

 












































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Szentes, 2008. 04. 29.

 

.