Szalagon vágják az (ín)szalagot

Világszínvonalú csirkefeldolgozó vonal a Hungeritnél

 

Nem sűrűn tudunk beszámolni olyan fejlesztésről itt a környéken, amely jelentős a maga területén. Ezt a csendet törte meg a Hungerit Zrt. mert egy újfejlesztésű csirkedaraboló és osztályozó rendszert fejlesztett ki. Nem volt hiába a több milliós beruházás, mert a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium 2007. évi Agrár Innovációs Díját a Hungerit Baromfifeldolgozó és Élelmiszeripari Zrt. nyerte el a "Világszínvonalú csirkefeldolgozó vonal" c. innovációjával.

 

 

 

A 2007. év március-áprilisában a HUNGERIT Zrt. elsődleges csirkefeldolgozó vonalán, egy új, Magyarországon egyedülálló technológiai eljárás került kifejlesztésre.

A felsőpályás automata csirkedarabolási, mellfilézési és minősítő rendszer a csirkezsigereléstől, ahol a minősítés történik, teljesen automata módon üzemel. A berendezés a baromfitesteken vevőkre specifikusan meghatározott módon végzi az automata-darabolást és mellfilézést. A rendszer abszolút rugalmasan programozható, bármilyen új vevői igény kielégíthető vele. A komplett rendszerrel 100%-os biztonsággal lehet gyártani az egész brojlercsirke testből mindenfajta testtáji darabolt terméket, szintén 100%-osan elérve az anatómiai darabolási technológiát, ami a pontosan íznél történő vágást jelenti, így nem sérül sem a csont, sem a hús.

 

 

 

A fejlesztés eredményeként a HUNGERIT Zrt. 38%-kal tudta növelni darabolt csirketermékeinek értékesítését. Különösen kedvező, hogy az érintett termékkörben, az export-értékesítés kiugróan magas növekedést ért el. A darabolt csirketermékek külföldi eladási mennyiségének összes exporton belüli részaránya az előző évi 6 %-ról, 11 %-ra emelkedett a 2007. évben. Az új, innovatív berendezések telepítése a munkaerő felszabadítását, más területre való átcsoportosítását tette lehetővé. A fejlesztéssel a legnehezebb és legmonotonabb fizikai munkafolyamatok jelentős részét sikerült gépesíteni, termelékenyebbé és hatékonyabbá tenni. Az új technológiai eljárásnak a HUNGERIT Zrt.-nél történt bevezetése, a cég adottságaira való adaptálása magas színvonalon valósult meg.

 

 

Szentes, 2008. 04. 07.

.