Felkészülés a katasztrófavédelemre

 

 

A természeti katasztrófa helyzetek kezelése nehéz és felelősségteljes munkafolyamatokat követel. Megelőzni sokszor nehéz, te tudatos tervezéssel, előrelátással fel lehet készülni sokszor a „lehetetlennek tűnő” feladatok kezelésére, és esetleg a megelőzésére is. Ez a folyamat elismerést érdemlő, de még nemesebbé teszi, ha két ország összefogásával, közösen, egymás megsegítésére végzik e tevékenységet.

A magyar és a szerb honvédséget már évek óta jól működő kapcsolat köti össze, az évente megrendezésre kerülő BIG RIVER (NAGY FOLYÓ) elnevezésű, közös katasztrófavédelmi gyakorlat kapcsán. Az idei év őszén Magyarországon, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság vezetésével és az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj szervezésében kerül végrehajtásra a két ország együttes feladat végrehajtása. A gyakorlat indító tervező konferenciáját rendezték meg 2008. április 16-18-ig Szentesen a Műszaki Zászlóalj alakulatánál. A Zvonko Stoljković ezredes által vezetett szerb delegáció mellett részt vett a konferencián Vojkan Mihailović ezredes, Szerbia magyarországi katonai attaséja. A magyar felet Nyers József mérnök ezredes az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnokának vezetésével, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság két főtisztje, valamint a zászlóalj törzstisztjeinek csoportja képviselte.

 

 

Az indító konferencia a gyakorlat előkészítésének első szakasza, mely a tervezett végrehajtás közös elképzeléseit hivatott körvonalazni. A gyakorlat szervezéséhez szükséges tervezési konferenciák időrendjének kialakítása mellett, a végrehajtás fázisain, helyszínein is egyeztettek a két ország katonai képviselői.

A kötött programok mellett, kulturális programokat is szerveztek a külföldi vendégeknek a zászlóalj vezetői. A szentesi Koszta József Múzeum, az ópusztaszeri Nemzeti Park megtekintésével a magyarság történetéről, időszakairól kaptak értékes információkat, láthattak különleges bemutatókat.

Kép és szöveg: Juhász László szds

Szentes, 2008. 04. 22.

.