A civil összefogásért

Két rendezvény egy hétvégén

 

Civil szervezeteket, s azok tagjait megmozgató eseményekre várják április 18-án és 19-én a város érdeklődő lakosságát.

Pénteken a budapesti Pillar alapítvány pályázatán nyert pénzből rendeznek a fiataloknak és segítőiknek legalább négy eseményből álló programot, szombaton pedig már harmadik alkalommal megtartják a Városi Civil Napot, melynek fő témája az idei évben a civil hálózatok építése, az összefogás és partnerség jelentőségének kiemelése.

 

 

 

Az ifjúsági program megvalósítására pályázó, és szervező Dóczi Zoltán lapunk érdeklődésére elmondta: - Pályázatomat a Dél-alföldi régióból a legjobb ötlet pályázatként bírálták el, s ennek megvalósítása az egy napos program, mely 10 órakor kezdődik a városi gyermekkönyvtárban. Itt Magyar Szabolcs, a Dél-alföldi Regionális Ifjúságszolgáltató Iroda munkatársa tart szaktanácsadást az érdeklődő ifjúsági civil szervezeteknek és a gyakorló pedagógusoknak az Európai Unió pályázati lehetőségeiről. Ezzel párhuzamosan a Mi kishercegünk címmel panelbeszélgetés lesz ötletbörzével a jövőbeni projektekben való részvételről. Majd 14 órakor a Városi Könyvtár Kht. munkatársai kistérségi szintű tájékoztatást tartanak könyvtáraknak, művelődési házaknak és önkormányzatoknak, valamint iskolai alapítványoknak. 16 órától a Művészetek Házának nagytermében a Civil Ifjúságsegítő Kerekasztal szervez programot, melynek célja a résztvevők tapasztalatcseréje. Itt a szentesi szervezetek beszámolnak már befejezett vagy európai uniós támogatást nyert pályázataikról. Ezzel párhuzamosan pedig a Pincepódiumon work-shop-ot rendeznek - mondta el Dóczi Zoltán, aki ifjúságkutatást is szeretne tartani a rendezvényen.

 

 

 

Szombaton a civil szervezetek és az önkormányzat összefogásával a Művészetek Házában megrendezik a III. Civil Hálózatépítő Napot. A szakmai nap célja a civilek tájékoztatása, a kapcsolatépítés, az együttműködés tevékenységükben és a pályázati források lehívásában.

- Egyre több a sikeres civil pályázat, például a Mosolygósabb Régióért Egyesület nyertes pályázata a civil nap megvalósításának egyik anyagi forrását jelenti az önkormányzati támogatás mellett. A szakmai nap megszervezésében részt vesz a Városi Civil Tanács, a Civilpont és az Életjel KKSE is - mondta el kérdésünkre Virág Olga, az önkormányzat civil koordinátora, majd a programot ismertette: A regisztráció után, fél 10-kor Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő nyitja meg a rendezvényt, majd a DARFÜ képviseletében Tapasztó Dénes tart előadást az Európai Uniós pályázati rendszerek civileket érintő vonatkozásairól, ismertetve az aktuális és várható pályázati kiírásokat. Egy későbbi előadáson az NCA pályázatokat elemzik, ennek keretében a kollégium munkatársa, Hódi Gyula elmondja, hogy mit kell tenni a pályázatok sikerének érdekében. Az érdeklődők hallhatnak gyakorlati példaként a Mosolygós Hálózat működéséről is. A szakmai előadásokhoz pedig egész napos rendezvényként kapcsolódnak a kézműves tevékenységek, az udvaron csapatépítő és közösségi játékok, a bemutatókkal színesített büféebéd, és természetesen most sem maradhat el a már hagyományos teakóstoló.

Szentes, 2008. 04. 16.

 

 

.