A Szeder Imre utcából is került ki szemét!

Háztartási hulladékot, tankönyveket és állati tetemeket is találtak

 

 

 

Több turnusban szedték a szemetet az elmúlt hetekben összesen négy alkalommal a Mentettréti Természet- és Vadvédelmi Egyesülethez tartozó területen a csongrádi Bársony István Mezőgazdasági Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégium diákjai.

 

– Nem ez volt az első alkalom – árulta el a szakközépiskola egyik tanára, akivel a múlthét szerdán 18 elsős, és 11 felsőbb osztályba járó tanuló érkezett a területre, hogy előbb zsákokba gyűjtsék a közutak mellett talált szemetet, majd kupacokba rakják azokat, és ezzel is segítsék a hulladékot elszállító traktoros munkáját. – Azok az osztályok jönnek ki általában, amelyek szakmai orientációjához kapcsolódik ez a tevékenység, elfoglaltság. A felsőbb évesek többsége vadász technikusnak készül. Nekik mindenképp meg kell tanulniuk, hogy hogyan óvják és tisztítsák a környezetet. Az sem utolsó szempont, hogy a rendszeres és folyamatos hulladékgyűjtési akciókból kiindulva talán ők sem szemetelnek majd – emelte ki a tanárnő.

 

 

 

– Nagyon fontos a szemét összeszedése az állatokra, a vadakra nézve is, hiszen például a csatornákba vagy folyókba lerakott háztartási hulladékok szennyezik az állatok számára nélkülözhetetlen ivóvizet is – emelte ki Dér Sándor, a Mentettréti Természet- és Vadvédelmi Egyesület hivatásos vadásza, aki elmondta, hogy a legkülönbözőbb hulladékokat gyűjtötték össze több tonnás mennyiségben a négy napos akció alatt. Találtak a területen sörösüvegeket és alumínium dobozokat, műanyag flakonokat és PET palackokat, valamint cigarettásdobozokat is. Biciklivázakra, televízió-készülékekre, mezőgazdasági takarófóliákra, műanyagzacskókra, háztartási szemétre, spray-s flakonokra, orvosi vényekre is bukkantak a körülbelül száz diákot megmozgató munka alatt. – Több alkalommal zsákokba rakva találtunk különböző állati tetemeket is, köztük főként kutyát és macskát, valamint sertést, kecskét, és juhot. – Arra is volt példa, hogy egy nagyobb szemétkupacot fedeztünk fel a mezőn, melyben ruhák, plédek, tankönyvek és füzetek, ágybetét és fotel, bontásból származó törmelék, valamint olajos kanna is volt. A hulladéklerakó kilétére is utalt néhány dolog. Ezért bejelentést tettünk a rendőrkapitányságon és a közterület-felügyelet munkatársainál is – mondta el Dér Sándor hivatásos vadász, aki arról is beszélt, hogy a talált szemetet minden esetben összegyűjtik és elszállítják a szeméttelepre, hogy a megfelelő helyre kerüljenek a háztartási- és a veszélyes hulladékok.

Szentes, 2008. 03. 31.

.