Múzeum a múzeumban

 

 

 

A Koszta József Múzeum Széchenyi ligeti épülete múzeumtörténeti kiállítással nyit az átmeneti, téli zárást követően. A „Múzeum a múzeumban” címet viselő tárlatot március 13-án délután 3 órakor dr. Zombori István megyei múzeumigazgató ajánlja a közönség figyelmébe.

Az ünnepi alkalom szép eseménye, hogy az épület falán a megnyitó után, fél 4-kor emléktáblát avatnak dr. Csalog József múzeumigazgató, régész, a sarlós isten feltárója születésének 100. évfordulójának tiszteletére.

 

 

 

1964-ben a szentesi múzeum könyvtárának legrégebbi kiadványait, közel ezerkétszáz könyvet vittek el ismeretlen helyre. A munkatársakat akkoriban arról tájékoztatták, hogy az ódon köteteket bezúzásra ítélték. Több száz éves tudományos és bölcseleti kiadványokat, illetve kézzel írt könyveket fenyegetett a pusztulás réme. A Szentesről elhurcolt könyveket a hódmezővásárhelyi könyvtár pincéjében helyezték el, de különös módon a bezúzásról döntő illetékesek megfeledkeztek a régi kötetetekről. A későbbiekben, amikor már elmúltak a "bezúzásos idők", a könyvtár rendszerezte és megmentette az értékes könyvritkaságokat. Most a szentesi Koszta József Múzeum ligeti kiállítóhelyén a "Múzeum a múzeumban" című kiállításon a legrégebbi 102 darab könyvet, köztük Szenci Molnár Albert 1600-ban kiadott Bibliáját is megtekinthetik a látogatók.

 

 

 

A kiállítás másik szenzációsnak mondható válogatása László Gyula nemzetközi hírű régészprofesszor szentesi múzeumhoz kapcsolódó tevékenységét mutatja be. Még a muzeológus szakma előtt sem ismertes, hogy a professzor mellőzöttsége éveiben, az 1950-es évek elején magas színvonalú régészeti kiállítást rendezett Szentesen. A bemutatott tárgyi emlékanyagot falra festett képekkel illusztrálta. A később ismertté vált régészeti rekonstrukciós képei a Kurca-parti városban születtek meg. A kelta kor hétköznapi életét ábrázoló műalkotását most eredeti szépségében csodálhatják meg az érdeklődők. A kiállításban a tárlat rendezői, dr. Fári Irén és Richter Éva önálló tárlóban hívják fel a látogatók figyelmét dr. Csalog József régész, egykori múzeumigazgató munkásságára. Csalog nemcsak a világhírű Szegvár-tűzkövesi Sarlós isten felfedezője volt, hanem a magyar őskor régészeti kutatásában új utakon járva, a magyarországi kísérleti régészet egyik megalapozója. A tárlat részét képzik a napjainkra több mint háromszázezer dararabot számláló szentesi gyűjtemény legszebb tárgyai, 48-as relikviái, illetve a múzeumalapító Csallány Gábor munkássága révén világhírnévre szert tett régészeti ásatások leletei, köztük a speyeri "Attila és a hunok" című európai hírű kiállítás szentesi műtárgyai is.

 

 

A "Múzeum a múzeumban" című kiállítás 2008. október 31-ig látogatható.

Szentes, 2008. 03. 16.

.