Kikelet

Kolláth Edit selyemfestményei

 

 

 

2008. március 8-án nyílt meg a Városi Könyvtárban Kolláth Edit selyemfestmény kiállítása, melyet Kis-Rácz Antalné pedagógus ajánlott a megjelenteknek.

 

Kolláth Edit már 15 éve foglalkozik a még napjainkban is kevesek által művelt selyemfestészettel. Az elmúlt években számtalan kiállításon találkozhattunk alkotásaival. Csodálatos munkáiért 1999-ben és 2001-ben megkapta az Alkotó Pedagógusok Díját. Most a közelmúlt „terméseit” mutatja be a megjelenteknek.

 

 

 

A selyem - különleges anyag, sokan a szövetek királynőjének tartják. Finom, lágy, puha tapintású, mégis légiességéhez képest erős. Könnyen festhető, s a fehér alapanyagon az egyszerű fekete tusvonalaktól kezdve a legszínesebb árnyalatok kavalkádja is jól mutat.

Ezen a kiállításon a selyem képzőművészetben betöltött szerepe áll a középpontban. S hogyan készültek az itt látható képek?

A képek előre elkészített, gondosan megtervezett vázlat alapján készülnek. A keretre kifeszített selyemre rétegenként viszi fel a művész az egyénileg kikevert színeket, a speciális selyemfestéket. A vizes alapra felvitt selyemfestékek egymással keverednek, ezek adják ennek a technikának a sajátosságát.

A terembe belépve a színek tarkasága, harmóniája, az élet színeinek dominanciája tűnik fel a látogatónak. A kiállítás talán legmonumentálisabb alkotása is a KIKELETET idézi. Az ajtótól jobbra lévő képek egy mindenki számára ismert tematikus egységet alkotnak. A 8 kép egy közismert tavaszi népdalt takar: „Tavaszi szél vizet áraszt Virágom, virágom ....

 

 

Szentes, 2008. 03. 13.

.