Szentesi turisták Nepálban

 

 

valahol 3500m és 4000m között                                              Az Amadablam (6814)

 

Nepál a külvilágtól az 1950-es évek elejéig elzárt hegyvidéki királyság, ma közkedvelt idegenforgalmi célpont. Mintha csak megbillent volna Nepál földje, a hosszú, keskeny téglalap a Himalája K-i részének lejtőin húzódik, északi határa pedig a hegycsúcsokon fut végig. Ezt a határterületet „a világ tetejének" nevezik, s beletartozik a világ legmagasabb hegye, a 8846 méteres Csomolungma (Mount Everest) is.

 

Kilátás a Gokyo Ri csúcsról (5357m). A Gokyo völgy, imazászlók.

 

A szentesi Berezvai Imre, és az ugyancsak szentesi illetőségű, de Kecskeméten élő Vajda Zoltán, valamint a szintén kecskeméti Kiszel Julianna és Szabados László 2008. október 22-én - korábbi elhatározásuknak eleget téve - elindultak Nepálba. Nem a Csomolungma meghódítására, csupán „csak" egy kirándulásról szólt a döntés Nepál hegyvidékén. A túra november 17-ig tartott, ebből 3 hetet töltöttek fent a hegyekben.

A főváros, Katmandu a tengerszinttől kb. ezer méter magasságban terül el. A csapat onnan repülővel utazott Luklába, ami már 2840 méter magasan van. A hegymászók innen indulnak el a hegyekbe. Legalábbis a Himalája azon részére, ahova a magyarok is tartottak.

 

 

                  Kép a teherhordókkal                                       Útközben egy teázó hely már 4000m fölött

 

- Luklában már várják a turistákat - meséli Berezvai Imre. - Teherhordókat fogadtunk. A nehezebb cuccainkat vitték, fejenként közel 30 kilogrammos csomagokat. Magunknak meghagytuk a 20-25 kilós terheket, mivel szerettünk volna kényelmesen, hátizsák nélkül mászni a hegyoldalt, közben fotózni, nézelődni. A teherhordókkal megbeszéltük, meddig fogunk menni aznap. Ők mindig előttünk jártak, a következő helyen vártak ránk. Lefoglalták a szállásainkat. Kényelmes gyalogtúrának indult az egész, ahogyan előre megterveztük. Mindenütt kaptunk fedett szálláshelyet. A fogadóházak általában turistáknak épülnek, a településeken élők ezzel foglakoznak.

 

 

Naplemente a Kala Pattharról, hátul az Everest                                         A Khumbu völgy                         

 

 Mint megtudtuk, nagy kényelembe azért nem helyezhették magukat, a gyakrabban kétágyas szobák fűtetlenek voltak. Minden szálláshelyen volt telefon. Eleinte vezetékes, föntebb már műholdas. Így előre rendelhették a szállást.

 

 

Utcai kép Kathmanduban                                  A halottégetés helyszíne, Pashupatinath Kathmanduban

 

Egy kis számadás: a teherhordók napidíja fejenként 10 dollár volt. Naponta ezer rúpiából - ami körülbelül 3 ezer forintnak felel meg - ki tudott jönni egy turista. Ebben benne foglaltatik a szállás, napi kétszeri étkezéssel, teával, esetleg forralt vízzel. A szálláshelyen étkeztek, így 200 rúpiába került az egész. Ha azt máshol teszik, akkor a szállásért már ezer rúpiát számolnak fel a helybeliek.

Az első keményebb szakasz, a Namche Bazarba vezető közel 500 méteres meredek emelkedő volt. Aránylag rövid idő alatt kellett megtennünk, az út meg is viselte a négytagú társaságot. Hasmenéses problémákkal küszködtünk a szokatlan ételek miatt, a megfázás is környékezte a csapatot.

 

 

      Bhaktapuri részlet (Kathmanduhoz tartozó öreg város)

 

- Egy-egy szálláson mennyi időt töltöttek?

- Általában egy éjszakás helyeket vettünk igénybe - válaszol Berezvai Imre. - A magaslati betegségek miatt vigyáztunk az emelkedők betartására, arra, hogy egy nap mennyit megyünk szintben fölfelé. Fejfájással mi is küszködtünk. Minél föntebb megyünk egyre ritkább a levegő, ezért naponta nem emelkedhettünk többet 4-500 méternél. Hogy akklimatizálódjon a szervezetünk. Több alkalommal is előfordult a túra során, hogy föntebb mentünk néhány- száz méterrel egy-egy csúcsra, majd visszatértünk a szálláshelyre.

 

 

Idős asszony a hegyekből                                                             Egy szadu

 

- Milyen időtárást fogtak ki? Hogyan viselték el a hideget?

- Háromezer méterig nap közben is elviselhető volt az idő, szinte rövid ujjú pólóban is tudtunk sétálni, ha szél fújt, akkor már öltözködni kellett. Napközben 5-10 Celsius-fok körül volt lentebb, az éjszakai hőmérséklet fagypont fölött volt. Föntebb, négyezer méteren már lement mínusz 10 fok körülire. A szálláshelyeken nem volt fűtés, volt olyan éjszakánk, ahol bent 0 fok körüli lehetett a hőmérséklet. Jégvirágos volt az ablakunk.

 

 

            A legmagasabb település ahol megszálltunk,

     Gorak Shep 5140m. Jobbról a Khumbu gleccser,                              Kilátás a Chukung Peak csúcsról (5550m)

   balról a kisebbik nem havas csúcs a Kala Patthar (5550m).

 

- Meddig mentek fel a Himaláján?

- A hegyen 5550 méterig mentünk. Kala Patthar volt a legmagasabb pont, amit megjártunk. Ez a hely a Mount Everest egyik alaptábora, a komoly hegymászók ott gyülekeznek, ott készítik föl magukat a csúcs megmászására. Egy nagyszerű hely, ahonnét csodálatos kilátás nyílik a Mount Everest felé. Nagyon népszerű csúcs, a hegymászók időpontban is próbálják úgy tervezni a túrát, hogy amikor ideérnek, naplemente is legyen, mert akkor a Mount Everest olyan megvilágítást kap a Naptól, hogy az valami csodálatos.

Szentes, 2008. 12. 21.

 

 

.