Big River 2008 katasztrófavédelmi gyakorlat

 

 

 

Szerb-magyar, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot tartottak november 3-7-e között Hódmezővásárhelyen és Szentesen.

 

Az elmúlt évek, évtizedek időjárásában bekövetkezett változások jelentős kihatással voltak az európai országok éghajlatára. A Tisza és a Duna vízgyűjtő területein többször is tapasztalt súlyos esőzések komoly árvízi és belvízi veszélyhelyzeteket okoztak. Magyarországon, az elmúlt években 2001-ben, 2002-ben és 2006-ban is komoly árhullámok vonultak le folyóinkon.

Az árvizek során többször is veszélybe került a folyók környezetében fekvő települések lakossága. S ezek az időszakok azt is bebizonyították, hogy a megyei védelmi bizottságok, a katasztrófavédelmi igazgatóságok, valamint a vízügyi igazgatóságok önmagukban nem tudják megoldani az árvízvédelemmel kapcsolatos valamennyi feladatot, így szinte minden alkalommal szükségessé vált – a honvédelmi katasztrófavédelmi rendszeren belül – a Magyar Honvédség kijelölt erőinek alkalmazása is.

 

 

 

2001-ben Románia, Ukrajna, Szlovákia és Magyarország részvételével megalakult a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj, amely azt a feladatot tűzte ki célul önmaga elé, hogy katasztrófahelyzetben akár a szomszédos országok területén is segítik a védekezési és mentési munkálatokat.

Nem sokkal a Tisza zászlóalj megalakulása után felmerült az igény arra is, hogy Magyarország Szerbiával is együttműködjön a katasztrófavédelmi feladatok ellátása során, ezért a két ország vezérkari főnökei 2005-ben közös gyakorlatok levezetésében állapodtak meg.

 

 

 

Az első számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatot 2006-ban rendezték meg Várpalotán, a Bakony harckiképző központ szimulációs központjában, Bátor Lépés 2006. elnevezéssel. Tavaly Szerbiában szerveztek hasonló gyakorlatot, amely a Big River 2007 nevet kapta, s ennek folytatásaként, idén, november 3–7-e között Magyarországon rendezték meg a Big River 2008 katasztrófavédelmi gyakorlatot.

 

 

 

A számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatnak a hódmezővásárhelyi laktanya adott otthont, a gyakorlati bemutatókra pedig Szentesen, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál került sor november 6-án. Ez egyben a gyakorlat bemutató napja is volt.

A közös törzs teendőinek begyakorlása mellett a Big River gyakorlatoknak az is feladata, hogy a házigazda ország bemutassa: kijelölt katonai erői milyen módszerekkel és eszközökkel képesek közreműködni a katasztrófavédelmi feladatokban. Tavaly a szerb műszaki katonák adtak számot tudásukból, idén pedig a magyar műszaki zászlóalj kijelölt erői mutatták be képességeiket.

 

 

 

A szentesi rendezvényen – amelyen részt vett Benkő Tibor vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokhelyettese, Alexander Zivkovic vezérőrnagy a szerb szárazföldi haderő parancsnokhelyettese, Szirbik Imre, a város polgármestere, valamint a térség több országgyűlési képviselője is – Nyers József ezredes, a műszaki alakulat parancsnoka elmondta: a parancsnoki és törzsvezetési gyakorlaton a közös operatív törzsben harmincan dolgoznak, feladatuk pedig egy szimulált katasztrófahelyzet megelőzése, valamint a bekövetkezett esemény kapcsán a mentési-védekezési feladatok tervezése és végrehajtása. A közös törzs emellett azt is gyakorolta, hogy miként kell megszervezni a másik ország területére érkező, a mentésben és a védekezésben segítséget nyújtó partner állam felajánlott katonai erőinek beléptetését, s a kijelölt területre történő kisérését.

 

 

Szentes, 2008. 11. 11.

 

 

.