Wass Albert szobrot avattak Szentesen

 

 

 

Wass Albert-szobrot avattak 2008. október 24-én, pénteken délután Szentesen, a Szent Anna-templom kertjében. Elsőként Kovalcsik Magdolna a Keresztény Pedagógus Társaság vezetője köszöntötte az összegyűlteket, majd felkérte Serfőző Levente plébánost, hogy mondja el gondolatait.

 

Az ember életében azért válhat ünneppé egy alkalom, mert személyes kötődést érez, megtapasztalja, hogy az életéről - önmagáról szól, s talán, ami elsődleges szempont, hogy az eseményt úgy éli meg, hogy ami történik az fontos számára! A mai nap, ünnep számunkra, hiszen Wass Alberthez művein keresztül kötődünk, és ezáltal az ünnepben mi is jelen vagyunk. Az ünnep számunkra a költőről szól, és a költő-író a mai napon nekünk üzen!  Ezt a fajta lelki kapcsolatot, mint égő mécsbelet senki nem olthatja ki, mint emléket senki nem veheti el tőlünk.

 

 

 

Wass Albert többet várt az élettől és többet övéitől. Sajnos nem láthatta meg küzdelmeinek és erőfeszítéseinek eredményeit, de mi, ma már láthatjuk az ő életének gyümölcseit. A Kárpát-medencében egyre gyakrabban történnek csodák. Hol egy emléktábla, hol egy sziklába vésett írása vagy mellszobra hirdeti mindenkinek: Az elvetett mag szárba szökkent, sőt a gyümölcs beérett! A gyümölcs örökség, a költő öröksége, melyet ránk bízott és ezzel a felelősség is a mienk. Felelősség abban, hogy mit kezdünk a múltunkkal, hogyan hordozzuk elődeink hagyatékait. Wass az író így biztat bennünket:

 

 

 

„S a lélekbe plántált nyom sajnos csak addig él, amíg a szájról szájra szálló emlékezés el nem fakul az idők záporában, s köddé foszlik valahol a pásztortüzek füstjében.”

„ és lészen csillagfordulás megint!” ebben az egy költői mondatban benne van Wass Albert minden reménye s ez a remény, megörökíttetett ezen a talapzaton. Itt áll, hogy hirdesse minden olvasónak, látónak és keresőnek, testvérnek és idegennek: megmaradásunk a hasonló kövek állításában rejlik, „mert elfut a víz és csak a kő marad, de a kő marad.”

 

 

 

A rendezvény hangfelvétele ITT hallgatható meg!

 

 

 

 

 

 

 

Az író születésének százéves évfordulójára emelt emlék elkészíttetéséhez és az avatóünnepség költségeihez a város és környékének lakói járultak hozzá. A szervezők kétezer forintos „téglajegyeket” árusítottak, illetve a Csongrád Megyei Önkormányzat kétszázezer forinttal támogatta a bronz mellszobor elkészültét.

 

 

 

A világosszürke márványtalapzaton álló alkotást Máté István és Lantos Györgyi csongrádi művészek készítették. A rendezvény szónoka Koltay Gábor filmrendező volt, aki a Wass Albert mellőzöttségéről, az ország szétesettségéről beszélt. Ezt követően az ünnepelt fiával Wass Miklóssal leleplezték a szobrot.

 

Szentes, 2008. 10. 27.

 

 

.