Öröm zene

Lumen Christi gospel koncert

 

 

 

2008. október 17-én, pénteken 20.00 órai kezdettel gospel koncertet rendeztek Szentesen, a műfaj szempontjából legalkalmasabb helyszínen a felújított Református Nagytemplomban. A produkció címe Lumen Christi gospel koncert.

Milyen zene a gospel? Az 1920-as években az amerikai nagyvárosok feketék lakta kerületeiben felállított utcai templomokban jött létre ez a vallásos dalforma. Szó szerinti fordításban az evangélium dalaira vonatkozik. Vallásos költők és zeneszerzők olyan műveire, amelyeket vallási ünnepségek céljára írtak, s mindenekelőtt a tradicionális afroamerikai énekek /spirituálék/ mintájára születtek.

 

 

 

A koncert fő szervezőjét Bertók Róbertet kérdeztük:

- Hogyan értékeled a koncertet?

- Nagyon örülök, hogy ilyen sokan eljöttek a gospel koncertre. A látottak alapján azt hiszem elmondhatom, hogy a közönség jól érezte magát. Az én véleményem szerint egy jó hangulatú és elég magas színvonalú gospel koncertet láthattunk. Megint bebizonyosodott, hogy a szentesi közönség, vevő az igényes szórakozásra.

- Lesz még ehhez hasonló koncert Szentesen?

- Minden vágyam az, hogy szervezzek még ilyen jelegű, azaz gospel zenei koncertet. Mondom mindezt annak a tudatában, hogy tudom, ez a zene rétegzene. Talán ezzel a rendezvénnyel is sikerül majd hagyományt teremtenem, mint ahogyan a Küzdősport Fesztivállal, Bor és Pálinka Ünneppel, és az Esküvő és Baba-mama kiállítással is.

- Mikorra tervezed a következő, ilyen jellegű koncertet?

- Jövőre, körülbelül hasonló időpontban. Azt gondolom, hogy egy ekkora városnak egy ilyen jellegű, azaz gospel koncertből elég egy előadás egy évben. Egy rendezvény csak és csakis akkor jó, ha nincs elcsépelve.

- Szerinted mivel tudnál több nézőt becsalni jövőre?

- Én azt gondolom, hogy ezt a problémát talán majd pont azok fogják megoldani, akik idén eljöttek. Hiszen amennyiben ők jól érezték magukat, abban az esetben valószínűleg megosztják majd élményeiket másokkal is.

Szentes, 2008. 10. 25.

 

 

.