Csalog József emlék-konferencia

 

 

 

2008. október 8-10. között rendezte meg a Koszta József Múzeum a Csalog József emlékkonferenciát a Megyeháza Konferencia Központben. A magyar kísérleti régészet megalapozója idén lett volna 100 éves.

Csalog József munkásságát életében nem becsülték sokra, megállapításait, felfedezéseit ma viszont már mindenütt alkalmazzák. Ez az esemény tulajdonképpen az ő szakmai rehabilitációja - mondta el az emlékkonferencia egyik előadója, Béres Mária, a Koszta József Múzeum igazgatója. A keszthelyi Helikon Múzeum egykori vezetője ősrégészettel foglalkozó, új elméletet dolgozott ki a magyarországi újkőkor időrendjéről.

 

 

 

Nemzetközileg is jelentős a tevékenysége a magyarországi neolitikum és rézkor kutatása terén. A szekszárdi múzeum vezetőjeként középkori ásatásokat is folytatott (1936, Ete), és behatóan vizsgálta a Sárköz népművészetét. Írásaiban bemutatta a sárközi kultúra és élet jellegzetességeit: az építkezést, a halászatot, a temetkezési szokásokat, de foglalkozott a mohácsi busójárással is. Vezette az Európa-hírű szegvár-tűzkövesi őskori település feltárását.

A rendezvénynek kettős célja van. Egyrészt, hogy bemutassa magát Csalog Józsefet mint néprajzkutatót, régészt és mint magánembert. Felidézze a szakmai munkásságát, valamint a tell-kutatást, ami egy külön, speciális terület az őskor régészetében. Másrészt, hogy ismertesse a Szentes környéki legújabb kutatásokat és azok eredményeit.

Szentes, 2008. 10. 10.

 

 

.