A XIV. ALFÖLDI FOTÓSZALON ZSŰRIZÉSE

 

 

 

A Szentesi Művelődési Központ ez évben is meghirdette az Alföldi Fotószalon pályázatot. A pályázatra 93 alkotó 424 fotóját küldte be, melyből a zsűri 2008. október 12-én 41 alkotó 62 fotográfiáját választotta a kiállítottak közé.

A Balla András fotóművész, Kincses Károly fotómuzeológus és dr. Seres Géza fotóművész alkotta zsűri a döntéshozatal során többször megjegyezte, mennyire nehéz helyzetben vannak, mivel úgy találták, hogy idén az eddigieknél is színvonalasabb képek érkeztek Szentesre.

A helyzetük nehézségét jól jellemzi, hogy attól a fázistól, amikortól 100 alkotás szerepelt a „palettán”, melyet a szokásos 60-ra szerettek volna csökkenteni, a döntéshozatal egyre lassabb és szakmai vitákkal bőségesen telített lett. Míg Balla András többször kereste azt egy fotóban, hogy az adott témát meg lehetett volna-e jobban is fotózni, addig Kincses Károlyt többnyire az érdekelte, hagyott-e az alkotó fölösleges, a mondanivalóhoz már hozzá nem adó elemet a képen. Hosszadalmas érvelések után a legutolsó „körben” a fotókör vezetőjének beleegyezésével a megszokott 60 helyett végül 62 alkotást javasoltak kiállításra.

 

 

 

A Művelődési Központtal együtt a Szentesi Fotókör is méltán lehet büszke arra, hogy évről évre helyet ad ennek a neves eseménynek. A kitűnő szervezőmunka mellett, mint alkotók is szerepeltek a megmérettetésen. Hasonlóan az elmúlt évekhez, a fotókör számos tagja nyújtott be válogatást a legfrissebb képeiből. Közülük a zsűri a kiskunfélegyházi Albert Béla, a szegvári Berezvai László, a szentesi Barna Péter, Györgyi László, Králik Emese, Nagy István, Szabó Rita és Vajda Krisztina, valamint az ugyancsak szentesi, de fotókörön kívüli Doba Lajos képeit válogatta be a kiállítandóak közé. Különdíjjal jutalmazták Nagy István – aki a fotókör vezetője –egyik alkotását, valamint ugyancsak különdíjban (és Kincses Károly rendkívül dicsérő szavaiban) részesült Szabó Rita, aki még csak 15 éves és mindössze néhány hónapja csatlakozott a fotósokhoz.

Szentes, 2008. 10. 21.

 

 

.