A Kunszentmártoni Alkotók Szabad Társasága

 

A Szentesi Művelődési Központ szervezésében 2008. január 10-én, 17 órakor nyílt meg a Galériába a Kunszentmártoni Alkotók Szabad Társaságának csoportos kiállítása, melyet Lovas Dániel művészeti szakíró nyitott meg. A megnyitón közreműködtek a Színkör Művészeti Alapítvány diákjai is.

 

 

 

A kunszentmártoni Alkotók Szabad Társasága helybéli művészek és művészetbarátok kezdeményezésére alakult meg 2001 nyarán. A Társaság célul tűzte ki, hogy összekovácsolja a képzőművészek körét, akik közös munkával megörökítik Kunszentmárton természeti és épített környezetét. Ennek érdekében a Társaság még 2001 nyarán létrehozta a Kunszentmártoni Művésztelepet. A művésztelep azóta is sikeresen működik a helyi múzeum, művelődési ház és az önkormányzat segítségével. Az Alkotók Szabad Társaságának tagsága is bővült máshol élő és alkotó művészekkel, és megalakulása óta szép sikereket ért el.

A Társaság minden tagja 2003-ban megkapta Kunszentmárton Város Művészeti Díját. A következő évben Jász-Nagykun-Szolnok megye képző- és iparművészeti tárlatán a Magyar Művelődési Intézet a csoportot különdíjban részesítette. 2006-ban a Magyar Kultúra Napja megyei ünnepségén a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Művészeti Közalapítvány elismerő díját kapta meg a közösség. Ugyanebben az évben a Nemzeti Kulturális Örökség Minisz¬tériumának közösségi díját a zsűri az Alkotók Szabad Társaságának adományozta. Az alkotóközösség napjainkban is tevékenyen működik Kunszentmártonban, tagjai az elmúlt és az idei évben több közös tárlaton mutatkoztak be munkáikkal, többek közt Martfűn, most pedig a szentesi közönség láthatja alkotásaikat.

 

 

 

Alkotók Szabad Társaságának tagjai: Berta Tamás, Bíró Mária, Harsányi Zsuzsa, Hevesi Ferenc, Kozák Liza, Lantos József, Mártonfi Benke Márta,Némedi József, Németh Ferenc, Prekup János, Séra Erzsébet, Szamecz Béla, Szamecz László

 

A kiállítás megtekinthető február 2-ig, keddtől-péntekig 10-13 és 15-18 óráig, szombaton 9-13 óráig.

Szentes, 2008. 01. 13.

.