Szőke Lavina 2007

 

 

 

Az idén Magyarországon rendezték meg a Tisza Többnemzeti Műszaki Zászlóalj éves, Szőke Lavina 2007 nevű, számítógéppel támogatott parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatát. A rendszeres, évenkénti gyakorlatról még az alegység 2002-es megalakulásakor született kormányközi döntés. Ennek értelmében minden évben, más-más ország területén, az úgynevezett vezető nemzetnél hajtják végre a felkészülést segítő, és a katonák együttműködését javító parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatokat. Ezzel egy időben pedig a rendező ország nemzeti modulja bemutatót tart saját képességeiből.

 

 

 

2003 után az idén ismét Magyarország vette át a zászlóalj vezető nemzetének szerepét, így szeptember 11-13. között a hódmezővásárhelyi laktanyában rendezték meg a törzsvezetési gyakorlatot, melynek alaphelyzetét a 2006-os tiszai árvíz tapasztalatainak felhasználásával állították be. Az idei gyakorlaton megfigyelőként részt vettek a szerb hadsereg katonái is, jövőre pedig Románia ad otthont a többnemzeti zászlóalj parancsnoki és törzsvezetési gyakorlatának.

 

 

 

A Tisza-zászlóalj vezetése a Szőke Lavina szeptember 13-i VIP-napjára meghívta a részt vevő országok vezérkarifőnök-helyetteseit, a folyó-menti magyar megyék védelmi bizottságainak elnökeit, a megyei rendőr-főkapitányokat, a határőr-igazgatóságok vezetőit, a vám- és pénzügyőrség regionális parancsnokait, valamint a környezetvédelmi és vízügyi igazgatóságok vezetőit is. A vendégeket a rendezvénynek helyet adó szentesi laktanyában Nyers József mérnök ezredes, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj parancsnoka köszöntötte.

A Szőke Lavina gyakorlat képes összefoglalója ITT tekinthető meg!

Szentes, 2007. 09. 18.

.