Ősi vadászverseny Szentesen

 

 

 

A Magyar Honvédség 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj, a Honvédszakszervezet (HOSZ) és a Honvéd Rákóczi Sportegyesület (HRSE) közösen szervezte meg szeptember 20-án az első vadászíjász vándorkupa versenyt Szentesen. A hagyomány teremtő versenyfolyamat beindításával lehetőséget biztosítottak e különleges sport résztvevőinek, hogy évről-évre összemérhessék erőiket és versengjenek a vándorkupa birtoklásának megtisztelő címéért.

 

 

 

Egy kellemes reggelen, kilenc sportegyesület csapata és egyéni nevezők, közel hetven résztvevővel gyülekeztek az alakulat Tisza menti gyakorlóterén. Előzetes regisztráció alapján három kategóriában – tradicionális, reflex és csigás – nyílt lehetőség a nevezésre. A jelentkezések alapján 5 férfi és 2 női versenyszámban mérték össze a képességeiket a versenyzők. A színvonalasan megrendezett esemény fénypontját maguk az „üldözött vadak” adták. 16 különböző fajta, valósághű, 3 dimenziós állat bábú szolgálta a célokat. Az általános kör céltáblákra történő lövés helyett, a versenyzők átélték a valódi vadászat élményét. Az apró vadtól kezdve, a nálunk honos nagytestű szarvasig, minden az íjaik hatósugarába került. Így célozhattak a teljesség igénye nélkül mormotára, bagolyra, pulykára, őzre, szarvasra. Az állatcélok 20-30 méteres távolságokra voltak elhelyezve a versenyzőktől. Ezekkel az igen drága, különleges sporteszközökkel lehetőség van nagyobb távolságokból is pontos célzás végrehajtására, de magával az íjjal történő vadászat a valóságban 30 méterig hatásos. Hiszen a vad a legkisebb zajra is ugrik, és ezt hatásosan kell tudni lekövetni a vadásznak.

 

 

A verseny eredményei:

Nők: Tradicionális kategória: 1. Huszár Petra (UTC), 2. Mészáros Beáta (HBSE).

Reflex kategória: 1. Rózsa Valentina (UTC), 2. Bereczki Zsoltné (UTC), 3. Papp Jánosné (HBSE).

Férfiak: Tradicionális kategória: 1. Dombóvári Lajos, 2. Vetró Róbert (Kalocsa), 3. Botyánszki Zsolt (HBSE).

Reflex kategória: Selmeczi Tóth János (HBSE), 2. Majoros József, 3. Telek Imre (HBSE).

Csigás kategória: Feil Tamás (MH ÖHP), Herczog Armand (Eleven SE), 3. Faragó Csaba (HBSE).

Csigás 3D kategória: Petrecz Zsolt (HBSE), 2. Papp János (HBSE), 3. Szmodics Sándor (HBSE).

Csigás ir. nélküli kategória: 1. ifj. Fülöp László (HBSE), 2. Szonda Sándor (HBSE), 3. id. Fülöp László (HBSE).

 

A vándorkupát Mészáros Géza, a HOSZ elnöke adta át a legeredményesebben szereplő HBSE csapatának (Selmeczi Tóth János, Botyánszki Zsolt és Faragó Csaba).

A zászlóalj különdíját Nyers József mérnök ezredes, zászlóaljparancsnoktól vehette át a legeredményesebb katona versenyző – Feil Tamás (MH ÖHP).

Szöveg: Juhász László szds.

Fotó: Szita Róbert és Varga Árpád ftőrm.

Szentes, 2007. 09. 27.

.