Lecsót főztek a katonák Szentesen

 

Öt évvel ezelőtt, 2002. szeptember 07-én rendezték meg Szentesen első alkalommal az I. Szentesi Lecsófőző versenyt. Ez a nagyszabású műsoros fesztivál a Szentes és Vidéke Áfész Családi Napi rendezvénye volt, melynek egyik legfontosabb eseménye a lecsófőző verseny. A rendezvények, a főzőverseny, a családi és gyermekprogramok sikerét mi sem bizonyította jobban, minthogy egy hagyományteremtő, Szentes város életének egyik jeles eseményeként számontartott rendezvénysorozat indító kezdeményezése volt, melyet azóta minden évben megtartanak a város központjában. Ebben az évben 2007. augusztus 31.-én és szeptember 1.-én került megrendezésre, a VI. Szentesi Lecsófesztivál a Hunor Coop Zrt. szervezésében. Gyermekrendezvények, árubemutatók, zenés táncos programok után, a második nap délutánján került sor a fő attrakcióra, a csapatok megmérettetésére, a lecsófőzésre.

 

 

 

Az előző évek nagy sikerét látva, és ezen felbuzdulva megmozdult a helyi katona társadalom is. A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj állománya kutatást végzett az alakulatnál, vajon ki a legjártasabb a lecsókészítés művészetében. A sikeres döntést követően összeállt egy csapat, mely képviselte az alakulatot a városi rendezvényen. A Bartók Gábor őrnagy által vezetett csapat tagjai közt volt parancsnoki és legénységi beosztású, hivatásos és szerződéses állományú katona, valamint közalkalmazott. Korra, nemre, rendfokozatra való tekintet nélkül csak egy számított – a lecsókészítés magas szintű ismerete. Nagy előkészítést, szervezést követően jött el a pillanat, - indulás a verseny helyszínére. Nagy volt az izgalom, hiszen hatalmas volt a nevezett mezőny, több mint 200 bogrács került felállításra egymás után, melyek mellett ott álltak a mindenre elszánt csapatok. A műszaki katonák már számos helyen bebizonyították szakmai rátermettségüket. Helytálltak nemzetközi és hazai gyakorlatokon, megküzdöttek a nagy árral a súlyos árvizes időszakokban, de ilyen kihívásnak még nem voltak kitéve. Érthető tehát a nagy izgalom, a „remegő kéz”, de egy műszaki katona találékony és nem ismer kudarcot. A délután 3 órakor serényen fogott a csapat a bogrács körüli teendők ellátásához. Mindenki hozzáadta a legjobb ötletét, specialitását a lecsófőzés rejtelméből. A forró gondolatokat, a kellemesen hűs sör kellő mennyiségű fogyasztásával kellett ellensúlyozni, így nagyon jó hangulatban telt a délután.

 

 

 

A népes számú versengő csapat által készített töménytelen mennyiségű lecsót lehetetlen lett volna végigkóstolni, és érdemben dönteni. Maradt az egyszerű megoldás, kisorsolták az első három helyezettet. Sajnos a katona csapat ebbe nem került be. De sebaj, talán jövőre.

 

A rendezvénynek mégis volt egy, a katonákat megörvendeztető eseménye. A városi önkormányzat, a polgármester meghívására látogatást tett a rendezvényen dr. Vadai Ágnes, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára. A civil szféra vezetőivel eltöltött lecsókóstolás után az államtitkár asszony megkóstolta a katonák által készített ínyencséget is. Az első találkozás a műszaki katonákkal nagyon pozitívan zárult, hiszen elismerését fejezte ki az általuk készített finom ételért. Ez után kellemes hangulatban, kötetlen beszélgetést folytatott a civil ruhába öltözött „egyenruhásokkal”.

        

 

 

Másik jelentős érdem mely a katonákat e jeles rendezvényen érte. A város első embere, Szirbik Imre polgármester is kíváncsi volt a helyőrségben szolgáló katonák képességeire. Következett a lecsókóstolás, majd az értékelés. Kommentár nélkül a Polgármester Úr elismerő válasza leolvasható a képről, mely nagyban megerősítette a csapatot abban – megérte itt lenni.

 

Juhász László szds.

Szentes, 2007. 09. 04.

 

.