Hínár- és nádvágó, valamint
bioremediáció a Kurcán

 

 

 

Mostantól civil és önkormányzati összefogás eredményeként beszerzett eszközzel tisztítják meg a Kurcát a hínártól, nádtól és rucaörömtől. Egy másik eljárás is a Tisza mellékágának tisztulását szolgálja, ez pedig az iszapzabálónak is nevezett módszer alkalmazása.

 

 

 

Az Együtt a Kurcáért Egyesület és a Gerencz Elemér Horgászegyesület kezdeményezése eredményeképpen közel húsz cég és magánszemély, valamint Szentes Város Önkormányzata támogatásával a kezdeményező egyesület megvásárolt egy hínár- és nádvágó gépet.

Hínárvágó gépek már húsz éve is dolgoztak a Kurcán - tudtuk meg a Szirbik Imre polgármestertől.

A különleges ebben a beruházásban az, hogy két civil egyesület fogott össze, s kérte az önkormányzat kisegítő támogatását.

 

 

 

Mint Keller Ferenc, a program Kurca Egyesületi levezénylője elmondta, a kisfogyasztású nádvágó csónak képes arra, hogy naponta akár többezer négyzetméteres nagyságú területen levágja a hínárt és a nádat, majd egy villás szerkezettel kiszedje a vízből és kipakolja a partra.

Szabályozható hogy milyen mélyen vágja el a hínárt, tehát ezzel a víz alatta a halaknak még megmarad az élettere, viszont nem tud a hínár és a nád bedúsúlni és ezzel nehezebben tud előállni egy oxigén hiányos állapot, hiszen ezzel nagyobb a vízfelület és tisztább is. A hínárvágó gép mozgó alkatrészei környezetbarát zsírral vannak kenve, illetve a hidromotorok hajtása is egy környezetbarát olajjal történik. A berendezésnek előnye még, hogy saját utánfutójával, de egy önrakodós teherautóval is bárhova elszállítható, tehát akár a kórházi hidak közé is beemelhető, és ott is képes levágni a hínárt és a nádat.

 

Az egy hónapja már használatban levő szerkezet könnyen szállítható, önrakodós teherautója olyan szűk helyekre is képes beemelni, mint a szentesi kórházi hidak által közrefogott szakasz.

 

A gép megvásárlásával ismét tettünk egy lépést afelé, hogy városunk egy mindenki számára fontos területe a Kurca tisztább és rendezettebb legyen!

 

A hínárvágó gép megvásárlását támogatta: Szentes Város Önkormányzata, Hungerit Zrt, Városi Szolgáltató Kft, Városellátó Intézmény, Együtt a Kurcáért Egyesület, Gerecz Elemér Horgászegyesület, Autark Kft, MetalCom Kft, Fémtechnika Kft, Baranyi Imre, Szegvári István, Keller Ferenc, Dömsödi Imre, Orosz Árpád, Brezovai Sándor, Mizere Zsolt, Füsti Molnár Lajos, Széles Imre, Tirpák János, Majzik Imre.

 

A civil összefogás köszöni az eddigi segítséget az eddigi támogatóknak, és ha Ön is csatlakozni szeretne e nemes kezdeményezéshez, úgy jelentkezzen a 30/9626-606-os telefonon Keller Ferenc úrnál!

 

 

 

Baloghné Berezvai Csilla, Szentes Város főkertésze a Kurca vízminőségének tisztítására indított másik kezdeményezésről beszélt.

A bioremediáció lényege az, hogy mikroorganizmusokat, azaz baktériumtenyészetet alkalmaznak a szennyezett közeg vagy terület megtisztításához, a szennyezés ártalmatlanításához. Ezt a módszert alkalmazva csökken a vízben lévő ammónium, nitrit és ortofoszfát szint, valamint az algaszám, melynek eredményeképpen nő az oldott oxigénszint, ennek következtében pedig nagyobb lesz a halszaporulat. Csökken még a fenék iszapszintje, s mert a túlzott rothadási folyamat megáll, létrejön a biológiai egyensúly.

Szentes, 2007. 09. 21.

.