Szem előtt a SZEM

Szomszédok Egymásért Mozgalom

 

 

A Városháza kistanácskozó termében tartotta június 20-án alakuló ülését a Szomszédok Egymásért Mozgalom (SZEM). Az összejövetelen a lakóközösségek képviselői, valamint a meghívott szervezetek - köztük a rendőrség, a polgárőrség, a mentők, a tűzoltóság, a közterület-felügyelet - vezetői és munkatársai körvonalazták a közös munka, illetve a hatékony tevékenykedés meg-valósulásának feltételeit, a rájuk váró feladatokat.

Az alkalmon Csányiné dr. Bakró Nagy Vera aljegyző elmondta a jelenlévőknek: igaz, hogy a kezdeményezés, s a mostani gyűlés ötlete a hivataltól származik, azonban mindenképp hasznos lenne, ha a mozgalom tevékenységét később a lakosság koordinálná, melyhez természetesen az önkormányzat minden segítséget megadna. Ez nem igényelné senkitől, hogy életformáját megváltoztassa, s alig jelentene többet, mint ami a szomszédok iránti figyelem körébe általában beletartozik. Azonban több szempontból hasznos lenne, hiszen nemcsak a bűncselekmények meghiúsításában, hanem a bűnüldöző szervek munkájában is segítséget jelentene a lakossági közreműködés.

 

 

 

Ezt követően a meghívottak megegyeztek afelől, hogy a mozgalom munkájára mindenképp szükség lenne városunkban, hiszen Balogh Szabó Imre alezredes beszámolója szerint is több rendőrségi ügy megoldásában jelentettek nagy segítséget a lakossági bejelentések. A szentesi rendőrkapitányság megbízott vezetője elmondta, előfordult már, hogy az állampolgárok segítségével sorozatos lakásbetörés, kábítószer-fogyasztás és több rendbeli gépjárműlopás végére sikerült pontot tenni, s az elkövetőket elfogni. Majd szavaiban Szűcs Lajos alpolgármester felhívta a figyelmet arra, hogy a természetes az, ha a szomszédok legalább látásból ismerik egymást, valamint arra, hogy az embereknek oda kell figyelniük egymásra, hiszen sokszor az apró dolgok jelentik a legnagyobb segítséget embertársaink felé.

Az alakuló ülés végén a lakóközösségek képviselői megegyeztek abban, hogy félévente találkoznak - ősszel lesz a következő egyeztető ülés -, s megválasztották Tari Róbertet a SZEM mozgalom civil vezetőjének. A résztvevő szervezetek pedig megállapodást írtak alá a Szomszédok Egymásért Mozgalom támogatásáról.

Szentes, 2007. 06. 26.

.