"Patakokban" folyt a vér Szentesen is!

Vérszomj kielégítve: megtettük a magunkét a rekordért

 

 

 

Az előzetes adatok szerint összesen 2460-an adtak vért pénteken és szombaton (2007. május 11-12.) Magyarországon.

Az akciót a CaliVita, a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat szervezte 11 másik közép-kelet európai országgal közösen, hogy megdöntsék a tömeges véradás Guinness-rekordját. Pénteken 27, szombaton 21 helyen várták az önkénteseket, akik összesen körülbelül 1100 liter vért adtak.

 

 

 

A jelenlegi hivatalos világrekordot 2004 óta India tartja, 18 ezer véradóval. Ezt a számot akarja túlszárnyalni a kísérletben egyszerre részt vevő 12 közép-kelet európai ország: Bosznia, Bulgária, Csehország, Horvátország, Lengyelország, Magyarország, Macedónia, Románia, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és Ukrajna. Ha esetleg nem sikerül a rekorddöntés, jövőre mindenképpen megpróbálják újra. Felülmúlta a várakozásokat a dél-alföldi régió teljesítménye, igaz, a három megye véradási aktivitása rendszeresen az országos átlag felett van. A régióban 500 véradót vártak, végül 724-an adtak vért a két nap alatt.

 

 

 

Nem sikerült megdönteni a tömeges véradás Guinness-rekordját, de a május 11-12. közötti kísérletben résztvevő 12 ország közül Magyarországon volt a legtöbb véradó.

A nem hivatalos végeredmény szerint péntek déltől szombat délig a közép-kelet európai országokban összesen 7565-en mentek el vért adni, közülük 2518 magyar.

Szentes, 2007. 05. 14.

.