Orgonaavató hangverseny

 

 

 

A városi majális klasszikus zenei programja az evangélikus templom új orgonájának bemutató-koncertje volt, melyet Szentes testvérvárosa, Sankt Augustin önkormányzata, evangélikus gyülekezetei és a Cantamus Énekegyüttes adományozott a szentesi gyülekezetnek. A Sankt Augustiniak akkor döntöttek úgy, hogy szeretnének orgonát ajándékozni, mikor egy néhány évvel ezelőtti látogatásuk alkalmával megtekintették a szép templomot, de azt tapasztalták, hogy az ott lévő javításra szoruló hangszer nem alkalmas a kórus kíséretére.

 

 

 

Így a kórus vezetőjének, Prof. dr. Ingrid Weitenhagen ötletének és szervezőmunkájának köszönhetően adományokat kezdetek gyűjteni több evangélikus gyülekezetben, s Nagy Jánost és Mihály Bélát meghívták egy jótékony célú koncertre, ahova Pathó Gyula lelkipásztor is elkísérte őket. Idén tavasszal pedig megérkezett városunkba az új amerikai gyártmányú elektromos orgona, melynek ideszállításában jelentős szerepe volt Ludwig Szilvásinak és Sankt Augustin önkormányzatának.

 

 

 

A komolyzenei koncerten pedig Nagy János, Horváthné Dányi Katalin (cselló) és Csiszár György (fuvola) közreműködésével bemutatta a 19. századi francia romantikus orgonák hangzását idéző hangszert. Az alkalmon többek között Bach C-dúr toccatája, Dubois In Paradisum, Bonnet Caprice Heroique és Marcellon Priere a Notre-Dama című művei hangzottak el.

Szentes, 2007. 05. 09.

.