BÉLÁIM! GONDOLKODJUNK!

"Cseppfertőzés"? pusztítja a kagylókat a Kurcán

Ökológiai katasztrófa előtt a Kurca?

 

 

 

Még május elején hallhattunk arról, hogy tömegesen pusztulnak a kagylók a Kurca városi szakaszán!

Állítólag tájidegen kínai kagylók pusztulnak el és a pusztulásukat élettani okok eredményezi. Ezek a kínai kagylók nagyobb mennyiségben a haltelepítések révén kerülhettek a Kurcába, de Béláim, gondolkodjunk!

 

A Kurca Szentes környéki szakaszát bejártuk és az 1-es és 2-es zsilipnél is találtunk kagyló tetemeket, ez pedig azt jelenti, hogy nem köthető egy ponthoz a pusztulás.

Ha valami elpusztul, akkor biztos, hogy a környezet számára nem megfelelő! Azt pedig kizárhatjuk, hogy tömeges kamikáze kagylók lennének, és direkt akarják tönkretenni a Kurcát! (Megj.: a kamikázék janánok voltak és nem kínaiak :-))

 

Az első kép a bíróság mellett a lépcsőn lemenve készült. Öklendezés közepette sikerült csinálni, mert olyan bűz van ezen a szakaszon, hogy az gyomorforgató. A következő a liget bejáratánál található hídról és az a sok pici pont az mind döglött kagyló.

 

 

 

Jól látható, hogy tenyérnyi méretű példányok pusztulnak a víz teljes szakaszán. És hogy mi okozza, na ezt nem tudják! Az biztos, hogy az elmúlt hét évben ilyen nem fordult elő, és most miért ilyen hirtelen és ilyen nagy mennyiségben?

 

 

 

A szakemberek azt mondják, hogy ezek a kagylók nem képviselnek értéket, és ezért nem akkora gond a pusztulásuk, de számunkra nem az egyes állatok a fontosak, hanem az egész Kurca a teljes ökológiájával.

A következő képeken pedig az látható, amint éppen egy vadkacsa lakmározza a döglött kagylót! Nem hiszem, hogy emellett is szó nélkül kellene elmenni, mert ha ez a szegény madár elpusztul, akkor újra találgathatnak, hogy talán madárinfluenza okozza a pusztulást, tehát ebből megint nem származik semmi hasznunk.

 

 

 

Az első tetemeket még múlt hónapban fedezték fel, és azóta vizsgálódnak, eredménytelenül! Mindenesetre Béláim gondolkodjunk!

Normális, ha egy állatfaj pusztul a Kurcán?

Biztos, hogy nem hat ki más állatokra?

Tűrhető az a bűz, ami a Kurcán érezhető?

Minden szülő nyugodtan engedi el gyermekét evezni a Kurcára iskolai óra keretében?

Össze fogja gyűjteni a dögöket valaki?

Kiderül valaha is, hogy mi okozta a pusztulást?

.... és még megannyi kérdés merül fel a témával kapcsolatban!

 

Nem akartunk újabb szavazást feltenni már ezen a héten,

de Béláim emellett a téma mellett nem mehetünk el szó nélkül!

Ön szerint minden rendben van a Kurcával?

 

Szentes, 2007. 05. 30.

.