50 évvel ezelőtt indult az ének-zene tagozat

 

 

 

A Petőfi Sándor Általános Iskola 50 évvel ezelőtt 1957. május 21-én kapta meg a működési engedélyt az ének-zene tagozat működtetéséhez. Az eltelt évtizedek alatt változott ugyan az elnevezés, de a lényeg megmaradt: a zenei nevelés kiemelt szerepet kap ezekben az osztályokban, mivel lényegesen magasabb óraszámban tanulnak éneket itt a diákok, mint az általános tantervű évfolyamokba járók.

 

 

 

A Tóth József Színházteremben május 26-án tartott jubileumi koncert egy rendezvénysorozat kezdetét jelentette. A program második része június 1-jén a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban 17 órakor folytatódik az iskola tanulóinak táncbemutatójával. A táró rendezvényre -jubileumi bál- október 20-án kerül sor a Megyeháza Konferencia és Kulturális Központ dísztermében, amelyre szeretettel várja az iskola a jelenlegi és egykori diákokat.

 

A szombati koncerten Mészáros László igazgató üdvözölte a vendégeket, majd a legkisebbek énekes köszöntőjének tapsolhatott a közönség. Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő - az iskola egykori tanulója - saját élményeire építve mondta el gondolatait, rendhagyó köszöntőjét, majd átadta Mészáros Lászlónak az Oktatási és Kulturális miniszter oklevelét, melyben az iskolát miniszteri elismerésben részesítette. Ezt követően az egykori növendékek közül játékukkal öten kedveskedtek a közönségnek, azok, akik ma már művésztanárként Szegeden és Szentesen tevékenykednek. Majtényi Eszter, Lucz Ilona zongoraművészek előadását Várkonyiné Mihály Erna (klarinét), Gilinger Piroska (oboa) és Nánási Orsolya (klarinét) követte. A vendégművészek után biciniumokat énekeltek alsó és felső tagozatos gyerekek, majd Mészáros Lívia és Majtényi Laura zongorajátékával kedveskedett a nagyérdeműnek.

 

 

 

 

 

Az iskola aranydiplomás kiskórusa Takács Pálné vezetésével szólaltatott meg Kodály-, Bárdos- és Mozart-műveket Mészárosné Surányi Olga zongorakíséretével. A megyei minősítő hangversenyen aranyminősítést szerzett nagykórus Nagy János vezetésével Mozart-, Kodály-, Eszterházy-műveket adott elő. Műsorukban közreműködtek: Mészárosné Surányi Olga (zongora), Andor Tímea (hegedű), Gál Klára (hegedű), Berényi Tünde (cselló).

 

 

 

Ezen a napon jelent meg Kis-Rácz Antalné összeállításában A szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola 50 éves ének-zenei nevelésének krónikája (1957-2007) című kötet, mely beszerezhető az iskolában.

 

Szentes, 2007. 05. 31.

.