Műszakiak Napja

 

 

 

A szentesi katonák nemzetközi és a hazai kötelezettségeik végrehajtása során olyan helytállást tanúsítottak az elmúlt években, amely méltán vívta ki sokak őszinte elismerését – mondta Iváncsik Imre államtitkár a műszakiak napja alkalmából Szentesen 2007. április 27-én, az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóaljnál rendezett ünnepségen, melynek keretében a köztársasági elnök által adományozott zászlószalagot kötött fel az alakulat csapatzászlajára.

 

 

 

A fegyvernemi nap egyébként az 1848–49-es forradalom és szabadságharc egyik dicsőséges momentumához kötődik; 1849. április 25-re virradóan, a komáromi csatában, Török Ignác hadmérnök, honvéd tábornok irányításával műszaki katonák, mérnökök, hajóácsok hajókból, bárkákból és szükségeszközökből hidat építettek a Dunán. Ezzel jelentős mértékben hozzájárultak a győzelem kivívásához.

 

 

 

Nyers József mérnök ezredes beszédében felidézte az alakulat és a laktanya történetét. A területet, melyen az objektum áll, a város 1933-ban adományozta a honvédségnek. Az épületeket először a Pápáról érkezett Simonyi óbester lovassági huszárezred vette birtokba – hallhattuk. A második világháború után különböző fegyvernemek és szakcsapatok állomásoztak itt, főleg műszaki alakulatok. 1997. március elsején alakult meg – három katonai szervezet összevonásával – az MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Dandár, amely folyamatosan részt vett a műszaki gépkezelők kiképzésében, továbbá az IFOR, majd az SFOR keretében működő Magyar Műszaki Kontingens felkészítésében. Épp egy évtizeddel az alapítást követően ismét gyökeres változás következett be Szentesen; felszámolták a dandárt, alapjain egy zászlóalj-szintű szervezet jött létre. Az új alakulat MH 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj néven kezdte meg működését.

 

 

 

A műszakiak ünnepét laktanyai nyílt nappal kötötték össze Szentesen, amely alkalmat adott arra, hogy a honvédelem iránt érdeklődők betekintést nyerjenek a katonai szervezet életébe. A rendkívüli érdeklődés mellett megtartott eseményt nemcsak a zászlóalj technikai eszközeinek bemutatója színesítette, hanem számos sport-, kulturális- és gyermekprogram is.

A nyílt laktanyanap további képei ITT tekinthetők meg!

Szentes, 2007. 05. 04.

.