Hajnali mandalák

 

 

 

2007. április 17-én Kiss Hajnalnak nyílt mandala kiállítása az Ifjúsági Házban. Az épületbe beérve érezni lehetett, hogy hol lelhetők a mandalák, mert a füstölők egzotikus illatvarázsa, a misztikus hangulata oda vezette a betérőt. De mi is a mandala?

 

A mandala szó, az ősi indiai szent nyelvből, a szanszkrítből származik. Jelentése: kör, ív, körszelet, korong. Más vélemény szerint jelentése az elmével is kapcsolatban áll. Eredetét tekintve leginkább a buddhista tibeti és indiai kultúrához köthető, ahol ma is, évezredek óta használják meditációs technikákhoz, gyakorlatokhoz.

 

Kiss Hajnalnak régi a kapcsolata az önkifejezés eme formájával, s mert a szimbólumokban hisz, első kiállításán a mandalákkal a magyarság gyökereire mutat rá.

 

 

 

 

A kiállítás megnyitón résztvevők maguk is mandalává váltak, amikor helyet foglaltak, mert a körívekben elhelyezett székek mandalát alkottak, így mi is részévé váltunk az alkotások sokaságának.

A hétköznapok rohanó (tankolás és parizeres kenyér) világából, aki egy kis megnyugvásra vágyik az a kiállítást 2007. május 31-ig tekintheti meg az intézmény nyitvatartási idejében.

Szentes, 2007. 04. 23.

.