Verespatak múltja, jelene, jövője képekben

Az országos vándorkiállítás Szentesre érkezett

 

 

 

2007. március 19-én a Művelődési és Ifjúsági Házba érkezett a "Verespatak múltja, jelene, jövője képekben" című országos vándorkiállítás. 13 db 1x2 m méretű, álló paravánra helyezett 90 db képben mutatja be VERESPATAK múltját, jelenét és jövőjét.

 

 

 

A kiállítást Szűcs Lajos alpolgármester ajánlotta a fiatalok figyelmébe, de a képeken kívül a tablókon található megdöbbentő adatokra is felhívta a figyelmet. Az ott leírtakból kiderül, hogy egy aranygyűrű elkészítésekor 20 tonna bányahulladék keletkezik, és nem beszéltünk még ekkor a környezetromboló hatásról sem. 

 

 

 

Hol található Verespatak és milyen kapcsolat van Szentes és e település között?

VERESPATAK (Rosia Montana) erdélyi település nevét sokan azóta ismerik, amióta a sajtó nyilvánosságra hozta a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) kanadai-román vegyes vállalat külszíni aranybányászati program előkészületeiről szóló híreket. Ha Románia kormánya engedélyezné a bányanyitást, akkor a tervezett projekt a legnagyobb külszíni fejtésű aranybánya lenne Európában, Erdély kellős közepén, a Tisza mellékfolyója, a Maros vízgyűjtő területén.

Az eddig megismert adatok szerint, az RMGC évente 225 millió köbméter kőzet kitermelésével, és ciántechnológia alkalmazásával, évente 13 ezer tonna cián felhasználásával és 350 ember foglalkoztatásával 17 év alatt szeretné megkaparintani az Erdélyi-középhegység déli részén, az Erdélyi-érchegységben, a híres Aranynégyszögben található VERESPATAK (Alburnus Maior) római kori település alatt, a környező hegyekben rejlő, még fellelhető 330 tonna aranyat és 1600 tonna ezüstöt.

A tervezett program - ha valóra válik - megsemmisít 5 hegyet, a római és középkori bányászat régészeti maradványait, 10 templomot, 12 temetőt, 958 gazdaságot, 900 lakóépületet, és kitelepítésre ítél 2150 lakót.

2000. január 30-án történt emlékezetes tiszai környezeti katasztrófát itt Szentesen is sokan láthatták, amikor is mandula illatúvá vált a Tisza, és hatalmas halpusztulást okozott a mérgező víz végighaladása a folyón.

Szentes, 2007. 03. 28.

.