Papírleves "főtt" a Megyeházán

Környezetvédelmi szemléletformálás Szentesen

 

A „Hulladékból termék” című kiállítás, amelyet az ÖKO-Pack Csomagolási Hulladék Hasznosítást Koordináló Kht. és a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége hozott létre, idén is folytatta országjáró körútját és 2007. márciusára egy jeles Zöld Napra elérkezett Szentesre.

 

 

 

2007. március 22-én, a Víz Világnapján Szirbik Imre polgármester nyitotta meg a "Hulladékból Termék" kiállítást a Megyeháza - Konferencia és Kulturális Központ épületében, ahol a megnyitót érdekes környezetvédelmi előadások követték. Az előadások után a „KUKA-DIÉTA” verseny hulladékszobrainak eredményhirdetésére került sor, ahol a Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola ÖKO-motorja nyerte el a zsűri tetszését.

 

 

 

A megnyitó után rövid környezetvédelmi előadások keretében hallhattuk Kiss Ferenc (Szentes Városellátó) - Szelektív hulladékgyűjtés Szentesen - Baka Éva (Italoskarton Egyesülés) – Az italos karton újrahasznosítási lehetőségei; Újrapapír live show! - Fűzné Dr. Kószó Mária (Szegedi Tudományegyetem) – Környezeti nevelés az oktatásban című előadását.

 

 

 

A kiállítás már megjelenésében is tükrözi az újrahasznosított anyagok egyik újszerű felhasználási lehetőségét, ugyanis látványként sem érdektelen, hogy a kiállítás installációja maga is karton-papírból készül (falak, asztalok, székek). Ez azért is figyelemre méltó, mert közismert, hogy a papír a legnagyobb mennyiségben újrahasznosításra kerülő hulladék, ismételt feldolgozása során például karton- és hullámpapír készül, amely a csomagolóipar számára nélkülözhetetlen termék.

 

 

 

A műanyag hulladékok újrafelhasználásával készült termékek alkotják a kiállítás legszínesebb és legváltozatosabb részét, mert ezekből készül a legtöbbféle újrahasznosított termék és a legtöbb hasznosító cég is ebben az iparágban működik Magyarországon. A kiállítás egyik különlegessége, hogy bemutatkozik több olyan kínai műanyag-újrahasznosító cég is, amely a szinte egész Európából begyűjtött - egyszer használatos – műanyagpalack-hulladék feldolgozását és újrahasznosítását végzi. Az üveg-, alumínium- és a fahulladék ismételt felhasználásának módját és a hulladékmentes technológiával készült termékekkel teljesen azonos értékű produktumait is több cég mutatja be. Az elkövetkező években kiemelt szerepet kap a növényi hulladékok újrahasznosítása, mert az uniós és hazai jogszabályok is előírják, hogy a települési szilárd hulladékokban jelentősen csökkenteni kell arányukat.

A hulladékgumi hasznosítása az energianyerés mellett egyre több helyen eredményezi játszóterek, futópályák vagy éppen hangfogó falak burkolatát. A gumihulladék darálékából készült járólapok is a kiállítás termékválasztékát bővítik.

Az elektronikai hulladékok hasznosítása a finanszírozás jogszabályi háttérének megteremtését követően igen gyorsan fejlődő új iparágként jelent meg. Ma még elsősorban alapanyagot gyártanak ezekből a hulladékokból, de például az elektromos és elektronikai berendezések műanyag burkolatának újrafeldolgozása révén már késztermékek is készülnek, amelyek szintén láthatóak lesznek a kiállításon.

 

 

 

A kiállításon a gyerekek figyelmét Baka Éva (Italoskarton Egyesülés) – Az italos karton újrahasznosítási lehetőségeiről tartott előadása nagyon lekötötte, mert pár perc alatt főzött "papírlevest", amit leszűrve ott maradt a papír. Nem kellett hozzá más, csak egy picit átalakított turmixgép (a darabolókés le lett cserélve keverőlapátra), üres italdobozra és vízre. A bemutatóval lett demonstrálva, hogy hogyan készül az újrahasznosított papír a papírgyárakban.

 

Március 30-án, pénteken a tervek szerint egy 120 fős gyerekcsapat (mindegyik iskolából 10-10 gyermek) lendül akcióba az illegális lerakók és a környezetszennyezés ellen. Csapatokat alkotva fogják a még szemetes bekötőutak mentét megtisztítani a Városellátó és az ÖKO-Pack Kht. segítségével.

Szentes, 2007. 03. 29.

.