Március 15.

                         

Így ünnepeltünk 2007-ben!

 

 

 

Minden óvoda nagyon készült március 15.-e megünneplésére. 2007. március 14-én az óvodákban ünnepi műsorokon emlékeztek meg az 1848/49-es szabadságharca és forradalomra. Ugyan a kicsik még nem tudják, hogy pontosan mit jelentett ez a magyarság életében, de nagy szeretettel készítették a nemzeti zászlókat és kokárdákat, melyekkel feldíszítették a Kossuth téren található Kossuth szobor környékét.

 

 

 

Az 1848/49-es szabadságharc és forradalom szentesi hőse volt Hajdú Lajos, aki a korabeli iskolaépület ablakából bátorító szózatot intézett a szentesiekhez. Hazafias magatartásáért először halálra, majd ezt megváltoztatva több évi várfogságra ítélte a Habsburg-diktatúra. Emléktábláját a 7.b osztályosok ünnepi műsorának keretében koszorúzták meg.

 

 

 

 

 

A következő helyszín már a ligetben található, ahol Széchenyi István szobra mellett emlékeztek a 1848/49-es eseményekre.

 

 

 

A Gróf Széchenyi István Általános Iskola diákja adtak műsort, majd elhelyezték az iskola névadójának szobránál az emlékezés virágait.

 

 

 

Mind a két helyszínen képviselte magát a város vezetése és a politikai pártok, akik szintén megkoszorúzták az emlékhelyeket. 

 

Másnap (2007. március 15-én) városi ünnepségre vártak mindenkit a Kossuth térre. A 10 óra 30 perckor kezdődő megemlékezést jelenlétével megtisztelte Dávid Ibolya.

 

 

 

Az ünnepélyes zászlófelvonás után a város vezetése, a pártok és civil szervezetek képviselői megkoszorúzták a téren található Kossuth Lajos és Horváth Mihály szobrát.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az elhangzott megemlékező beszédek után az ünnepi műsorban először 48-as korabeli táncot láthattunk a színpadon, majd a Honvéd Együttes tagjai elékeztek vissza az eseményekre hangjegyek segítségével. 

 

 

 

 

Fáklyás felvonulás március idusán

 

 

 

A március 15-ei ünnepségek sora a Damjanich János Tagiskolában fejeződött be, ahol fáklyás körmenetet rendeztek az 1848-49-es hősök nevét viselő utcákon. A felvonulás előtt zenés megemlékezést tartottak az iskola diákjai a tornateremben, majd ...

 

 

 

... az iskola előkertjében található Szentes egyetlen ´48-as emlékhelye, a Damjanich emlékpark emlékművét koszorúzták meg az ünneplők.

 

 

 

 

 

Márciusi ünnep befejezéseként jött a fáklyás menet, amikor is az 1848-49-es hősök nevét viselő utcákban közel 1848 métert tettek meg a fáklyás felvonulás résztvevői.

 

 

Szentes, 2007. 03. 22.

 

.