Közös tavaszi nagytakarítás

 

 

 

2007. március 30-án, pénteken több mint 100 diák (mindegyik iskolából 10-10 gyermek) lendül akcióba az illegális szemétlerakók és a környezetszennyezés ellen. Csapatokat alkotva tisztították meg a városba be-, ill. kivezető utak mentét.

 

 

 

Az akció egy héttel korábbra volt hirdetve, de az akkori rossz idő meghiúsította a tervet.

Az akcióban résztvevők reggel 8 órakor találkoztak a Városháza udvarán, ahol nem csak védőkesztyűket és szemeteszsákokat kaptak a gyerekek, hanem a főút mellett dolgozók világító zöld mellényt is.

 

 

 

A gyülekező helyszínéről busszal szállítottak ki mindenkit a megtisztítandó útszakaszokra, így a szegvári a vásárhelyi, a csongrádi és az elkerülő út volt a busz első köre. Nem maradt ki semelyik másik városba vezető út sem.

 

 

 

Javarészt papírmaradványok, fóliadarabok és üdítős és sörös dobozok kerültek a neilon zsákokba. Voltak azért furcsa kincsek is, ami pl. egy marhalábszár, vagy egy komplett Trabant közel 200 négyzetméteren szétszórva. 

 

 

 

Az egyik csapat talált egy vas forgózsámolyt, amit a közeli fémgyűjtőbe vittek be, és kaptak 5000 forintot érte. Az egészbe az a nonszensz, hogy a vastelep mellett volt a nádasban kb. 40 méterre a kincs.

 

 

 

Az útszéli szemét összegyűjtése mellett találtak egy illegális szemétlerakót, amit szintén megpróbáltak tisztává varázsolni. A jó munkának a gyümölcseként minden csapat kapott hamburger utalványt, ami a Kossuth utcai hamburgeresnél válthattak be.

 

 

 

Ennek a délelőttnek eredményeként csaknem 400 zsáknyi szemét gyűlt össze a városba vezető utakon, és nem csak ennyi "nyeresége" volt az akciónak, hanem a fiatalok abban megegyeztek, hogy sokkal rosszabb így összegyűjteni azt a szemetet amit eldobálnak, ahelyett, hogy két pillanattal később egy szemétkosárban landolna a hulladék.

Szentes, 2007. 04. 03.

.