Az átlagosnál több riasztás

 

 

 

A hosszú, 4 napos hétvégén jelentősen megnőtt a hivatásos és az önkéntes tűzoltóságok riasztási száma. Országszerte több száz alkalommal kérték a segítségüket, nagyrészt szabadban keletkezett tűzhöz vonultak a tűzoltók. A tűzesetek elsősorban a kerti munkák, például avar-, szemét-, növényi hulladék égetése vagy eldobott cigarettacsikk miatt keletkeztek. A felelőtlen tűzrakók miatt több esetben a lángok veszélyeztették a közeli épületeket, erdőket, nádasokat.

Jelenleg nincs tűzgyújtási tilalom, ha a település helyi rendelete megengedi, az általános tűzvédelmi szabályok betartása mellett lehet tüzet rakni:

 

Fő szabály: Az avar és kerti hulladékégetés csak úgy végezhető, hogy az a környezetére tűz- és robbanásveszélyt ne jelentsen.

Szabadban a tüzelés, a tüzelőberendezés használatának helyszínén mindig tartsunk olyan eszközöket, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható.

Az égetés befejezése után a helyszínt és annak környezetét mindig vizsgáljuk át és minden olyan körülményt szüntessünk meg, ami tüzet okozhat.

Az avar és kerti hulladékégetés célját szolgáló tüzet soha ne hagyjuk őrizetlenül és veszély esetén vagy ha a tűzre már nincs szükségünk, azt azonnal oltsuk el.

Parázslást izzást – vízzel, földtakarással, kéziszerszámokkal stb. – szüntessük meg.

Fasorok, facsoportok védelmére a adottságoknak megfelelő, de legalább 2 méter széles gaz, avar és kerti hulladéktól mentes sávot biztosítsunk a tűzrakás környezetében.

Tilos tűzet rakni erős szélben!

 

Az égetés megkezdése előtt mindig győződjünk meg arról, hogy olyan irányú légmozgás ne legyen, amely az alábbi táblázatba foglalt épületek, tárgyak, területek felé viheti a képződött füstöt, szikrát: 

 

tűzszakasz megnevezése

védőtávolság (méter)

lakóépület, melléképület,  pinceépület, egyéb épület

 10

szalma és szálas takarmány tároló

20

faáru (gömbfa, tűzifa fűrészárú)

14

Propán-bután kistartály 5m3 –ig,
 I.-es kategóriájú Propán-bután gázcsere telep

a tartály palástjától, a cseretelep konténerétől 25

közművek (gázfogadó, gázmérő, elektromos főkapcsoló, transzformátor stb.)

 25

fasorok, facsoportok

20

 

Ügyeljünk arra, hogy az avar és kerti hulladék égetési helyének átmérője 1,5 m-nél nagyobb ne legyen.
Az égetést a délelőtti kedvező felszálló légáramlatok miatt lehetőleg délután 14 óráig fejezzük be. Ezt követően a tüzet oltsuk el, és a környezetet vizsgáljuk át, hogy minden olyan körülményt megszűntettünk-e, ami tüzet okozhat.

Szentes, 2007. 03. 22.

.