A víz világnapja a Szent Anna Utcai Oviban

 

A Föld tulajdonképpen nem is föld, hanem inkább víz. Az emberi szervezet fő alkotóeleme a víz. Az élőlények elpusztulnának víz nélkül. Az édes víz kincs. Miért esik az eső? Miért kerek a vízcsepp? Hogy mozog a víz?...

 

 

 

Ezek a tudományos ismeretek és kérdések az óvodások számára még szinte felfoghatatlanok. De játékos kísérletek, feladatok megoldásával alapvető tapasztalatokat szerezhetnek az óvodáskorúak is a víz jelentőségéről, tulajdonságairól.

 

 

 

A jeles zöld napon a Szent Anna utcai ovisokat (a legkisebbektől a legnagyobbakig) vízzel kapcsolatos játékos tevékenységekbe vonták be az óvó nénik. A víz különböző halmazállapotaival kísérleteztek a lurkók - jégkockát készítettek, majd „elolvasztották”, vizet forraltak, figyelve a párolgást. Utánozták a víz csepegését, „vizet festettek”, majd kanalakkal versenyben vizet hordtak.

 

 

 

Halakat, békákat hajtogattak, „mocsárban jártak”, békaként menekültek a vadászó gólyák elől. Ezt követően a gyerekek természetes környezetben figyelték meg a Kurcát és környezetét, vízmintát véve tértek vissza az oviba, hogy összehasonlíthassák azt az ivóvízzel. Játék közben sok-sok ismeret birtokába jutottak a gyerekek és megvalósult a jeles nap céljaként a víz nélkülözhetetlenségének hangsúlyozása, a víz tisztaságának megőrzésére nevelés.

Szentes, 2007. 03. 28.

.