Meghiúsult az első szentesi űrrakéta fellövése

 

 

 

Nem sok média adott hírt erről az eseményről, de akik ott voltak a Damjanich János Általános Iskola kézilabda pályáján, azok szurkoltak Aranyi László tanár úrnak, hogy sikerüljön terve. Elmondása szerint 35 évvel ezelőtt lépett először ember a Holdra és ennek alkalmából, megemlékezésként az iskola kézilabda pályájáról akart fellőni egy kisrakétát a világűr felé.

 

 

 

Szinte minden kisgyerek fejében megfordul, hogy űrhajós, vagy régész szeretne lenni. Természetesen ezzel Aranyi László is így volt, aki elindult egy tanároknak meghirdetett pályázaton.

A pályázatot az amerikai Honeywell Űr- és Rakétaközpont (Amerikai Egyesült Államok, Alabama, Huntsville) hirdette meg, mivel felismerte, hogy már az iskolák padjaiban ülnek azok a gyermekek, akik néhány évtizeden belül a Holdon és a Marson sétálnak majd.

- Amikor a pályázati felhívást megláttam, gyerekkori álmaim beteljesülésének lehetősége villant fel előttem. Noha nem is mindjárt az űrbe jutottam el, de legalább az űrközpontig. Első lépésként. Ehhez pedig be kellett nyújtanom a pályázatot, mely két fő részből állt. Egyrészt az oktatási-szakmai múltat kellett részletezni, másrészt a tudományos kutatási eredményeket. Szerencsére nekem mindkét területen sikerült már "letenni az asztalra valamit". Bekerültem a nyertesek közé, s részt vehettem a Honeywell Űr- és Rakétaközpont egy kiképzésén.

 

 

 

A tanár úr miniatűr rakétájának hatótávolsága 100 méter. Ez a magasság jelentősen alul marad a világűr és a légkör határától, de hát valahogy el kell kezdeni. Elmondása szerint neki van már földje a Holdon, csak igen körülményes azt meglátogatni.

 

A diákok ámulattal várták a kilövést, majd elkezdődött a visszaszámlálás. 5, 4, 3, 2, 1, FIRE! Szóval TŰZ!

Ekkor egy szál gyufával alágyújtott a rakétának Aranyi László, mely kis szikrázás után elindult az ionoszféra felé. Valami probléma adódhatott a kilövés körül, mert 4 méter magasságban elfogyott a tolóerő és a rakéta vissza zuhant a Földre, ezzel pontot tett az első szentesi űrmeghódítási kísérletnek.

Szentes, 2007. 12. 13.

 

.