Új Magyarország Vidékfejlesztési Program

Lehetőség a vidéken élőknek

Az Európai Unió vidékfejlesztési bizottsága szeptember 19-én elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP), amely a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozóan határozza meg a főbb hazai fejlesztési irányvonalakat és tartalmazza ennek feltételrendszerét. Ezzel egyidejüleg soha nem látott mértékű fejlesztési forrásokhoz jut a magyar mezőgazdaság és a vidéki térség, főként az 5000 fő lélekszám alatti kistelepülések lakossága, a vidéki egyéni és kisebb társas vállalkozások, községi önkormányzatok, civil és egyházi szervezetek. Hazánk az Európai Unió új költségvetési időszakában közel 5 milliárd euró felhasználására jogosult. Ez az összeg teljes egészében a magyar mezőgazdaság és a vidék fejlesztésére fordítható. A cél, hogy a rendelkezésre álló forrásokat a lehető leghatékonyabban használjuk fel.

AZ ÚMVP megvalósítása megkezdődött. Összesen mintegy 60 pályázati jogcímre lehet a 7 év alatt támogatási kérelmet beadni. A támogatások részletes feltételeit tartalmazó miniszteri rendeletek folyamatosan jelennek meg. A program végrehajtása sok mindenben különbözik a az elmúlt években megszokott pályáztatási rendszeretől. Az ügyfél kérelmére közigazgatási eljárás keretében, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) határozatával nyílik meg a forrásfelhasználási lehetőség. 2007. novemberében már 3 jogcím benyújtási időszaka lezárult. (gépbeszerzés; állattartó telepek korszerűsítése – trágyakezelés; mezőgazdasági területek erdősítése) További jogcímekre a következő évben lesz lehetőség kérelmet benyújtani.

A jóváhagyott program „tengelyek” szerint rögzítik a fő célok,  fejlesztési prioritások megvalósítására szánt pénzügyi kereteket.

I. tengely: a mezőgazdasági és erdészeti szektor versenyképességére 2 milliárd 366 millió 378 ezer 247 euró felhasználását fogadta el a bizottság, ami az összes forrás 48%-a.

II. tengely: a környezet minőségének javítására, a termőföld-hasznosításhoz köthető támogatásokra, környezet fejlesztésére 1 milliárd 626 millió 706 ezer 125 euró, a források 35 %-a tervezett.

III. tengely: a vidéki életminőség javítására, a vidéki gazdaság diverzifikációjára és a jövedelemszerzuő tevékenységek ösztönzésére 690 millió 690 ezer 802 eurót fogadott el a bizottság.

IV. tengely: a LEADER- fejlesztések támogatására 272 millió 355 ezer 669 eurót fogadott el a bizottság.

Bővebb információ az ÚMVP pályázati lehetőségeiről a szentesi kistérség Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetőjétől Gyömbér Ferenctől kapható.

 

Elérhetőségek: 6600 Szentes, Kossuth tér 5.,

Tel.: 63/401-493, 30/684-7590.

Fax.: 63/401-493

Internet cím: www.hvi.hu; email: szentesi@hvi.hu

 

Szentes, 2007. 12. 17 .

 

.