LEADER Program
–Mindenki ötlete számít!-

 

Az Európai Unió vidékfejlesztési bizottsága 2007. szeptember 19-én elfogadta az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot (ÚMVP), amely a 2007-2013 közötti időszakra vonatkozóan határozza meg a főbb hazai fejlesztési irányvonalakat.

A nemzeti társfinanszírozással együtt több, mint 5 milliárd euró fejlesztési forrás nyílt meg, amelyből 3,8 milliárd euró közösségi hozzájárulás. A számítások szerint a kedvezményezettek által hozzátett önerővel együtt mintegy 9 milliárd euró értékű fejlesztés valósulhat meg a vidéken az elkövetkező 7 év alatt.

 

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program intézkedései 4 tengely mentén kerültek megfogalmazásra: a mezőgazdasági és erdészeti szektor versenyképességére a források 48 százalékát költhetjük, a pénzek 35 százalékát szánják a környezetvédelemi és természeti környezet fejlesztésére. Az életminőség és a vidéki területek fejlesztésére több mint 690 millió eurót fogadott el a bizottság, melynek sorsáról az induló LEADER II. program keretében létrejövõ helyi közösségek döntenek.

 

2007. szeptember elején indult a 2007-2013-as időszakra vonatkozó új Leader Program, ahol  a  kistérségi civil szervezetek, vállalkozók és önkormányzatok  helyi közösségeket alakítottak  abból a célból, hogy az Új Magyarország Vidékfejkesztési Programhoz (ÚMVP) igazodva elképzeléseiket, ötleteiket   megvalósítsák.


2007. október 10-ig országszerte megalakultak a helyi vidékfejlesztési közösségek, amelyek a 2008. áprilisáig elkészítendő és egészen 2013-ig szóló helyi vidékfejlesztési stratégia kidolgozásán keresztül nagyban befolyásolni fogják kistérségük fejlődési irányait. Az elkészült startégia alapján kaphatnak a vidéki térségek 1-2 milliárd Ft fejlesztési forrást attól függően, hogy LEADER-akciócsoportként, vagy Helyi Vidékfejlesztési Közösségként elismerve valósíthatják-e meg elképzeléseiket. Ezen helyi közösségek jellemzője, hogy a közszféra maximum 40%-os arányban képviseltetheti magát bennük, a közösség fennmaradó részét térségi vállalkozók, illetve a helyi civilszféra képviselői adják. A nyilvántartásba vételi eljárást lebonyolító 167 vidékfejlesztési iroda 117 helyi közösség megalakulását rögzítette, melyek 2534 település területét fedik le, megközelítõleg 4,7 millió érintett lakossal.

A szentesi és a csongrádi  kistérség vidékfejlesztési szereplői közösen megalakították az Alsó-Tisza vidék Fejlesztéséért 39 tagot számláló és a két kistérség mind a 12 települését lefedő helyi  közösséget. A Helyi Közösség előtt álló tervezési időszakban meg kell határozni azon fejlesztési célokat, amelyek mentén a pályázati források elosztásra kerülhetnek. Ennek érdekében arra van szükség, hogy a kistérség szereplői a saját fejlesztési ötleteiket, elképzeléseiket juttassák el a Helyi Közösséghez, illetve a Helyi Vidékfejlesztési Irodákhoz hogy ezeket figyelembe véve egy összetett stratégia születhessen meg.

 Amennyiben már rendelkeznek fejlesztési elképzelésekkel, illetve az induló LEADER  programmal kapcsolatban bármilyen kérdésük van, juttassák el azt a szentesi kistérség Helyi Vidékfejlesztési Irodájához, Gyömbér Ferenc irodavezetőhöz.

 

Elérhetőségek:

Cím: 6600 Szentes, Kossuth tér 5.,

Tel.: 63/401-493, 30/684-7590.

Internet cím: www.hvi.hu; email: szentesi@hvi.hu

 

Szentes, 2007. 12. 21 .

 

.