Terney napok

 

 

 

2007. november 12-én a középiskolai kollégium névadójára emlékeztek a kollégiumban lakó diákok és nevelőik, és ezzel kezdetét vette a kulturális programot felsorakoztató Terney Napok rendezvénysorozat.

 

 

 

Terney Béla 1905-ben Orosházán született, apja pénzügyi főtisztviselő volt, érettségi után beiratkozott a Képzőművészeti Főiskolára 1928-ban középiskolai rajztanári oklevelet szerzett, 1941-től a szenttamási állami polgári iskolához nevezik ki megbízott igazgatónak, az újvidéki állami polgári fiúiskola igazgatója. 1946-ban került Szentesre az állami polgári fiúiskolába. 1947-től a szentesi Horváth Mihály Gimnázium tanára és helyettes igazgatója . A gimnáziumban ábrázoló geometriát és művészettörténetet tanított. Felettesei megállapításai szerint az ország egyik legjobb tanára volt. Elérte azt, hogy tanulói nemcsak értették, de szerették is ezt a tárgyat. Óráit az önkéntes fegyelem jellemezte. Beszéde mindig halk és csendes volt, de sodróvá, magával-ragadóvá vált, amikor az egyetemes emberi művészet alkotásairól magyarázott.

 

 

 

Hagyományosan a Terney-napok keretében emlékeznek meg a középiskolai kollégium névadójáról, azóta, hogy a diákszálló 1994-ben felvette az egykori legendás gimnáziumi rajztanár nevét. A héten lezajlott programsorozat hétfőn Terney Béla sírjánál kezdődött, ahol a diákok és tanárok közösen helyezték el az emlékezés koszorúját.

 

 

 

Hagyomány már, hogy egy-egy (művésszé érett) Terney-tanítvány kiállítása nyílik meg a kollégiumban. Jarolics Béla reklámgrafikus a Skála Kópé szülőatyja, három éve tért vissza szülővárosába, s most tiszai tájképeit láthattuk a falakon.

 

 

 

A Terney napok zárásaként a kollégium ebédlőjében a Horváth Mihály Gimnázium drámatagozatos diákjainak estjét tekinthettük meg.

 

Szentes, 2007. 11. 16.

.