Ötvenéves az ének-zene tagozat

 

 

50 évvel ezelőtt...

A Petőfi Sándor Általános Iskola 1957. szeptember 1-jén indította az első ének-zenei osztályát 29 fővel. A következő tanévben évfolyamonként folyamatosan egy-egy osztályt szerveztek a Művelődési Minisztérium engedélye alapján. A kiemelkedő ének-zene oktatás célja az volt, hogy a népdalokat továbbra is tanítsák, de mellette lehetőség nyílt zeneelméleti, zenetörténeti anyag elsajátítására, mely elősegítette a hangszeres oktatást. A hangszerrel a zeneiskolában ismerkedtek a gyerek, és így nem kellett külön szolfézsra járniuk. A népdalok mellett megismerkedtek a zeneirodalom gyöngyszemeivel. A megfelelő tájékoztatás és elemzés után már örömmel hallgatták a komolyzenét nem csak otthon, hanem színházban és a hangversenytermekben is. Az évenkénti Ifjú Zenebarát hangversenysorozat is segítette a nevelők munkáját.

 

 

 

A kezdeti kiskórusból az évek folyamán díjnyertes kórus lett. A jelenlegi kiskórus (Takács Pálné vezetésével) és a nagykórus (Nagy János karnagy) is többször volt aranyérmes, aranydiplomás a megyei minősítő hangversenyeken. Nagyon sok tanítványuk munkájában fontos a zene, hiszen óvónők, tanítók, énektanárok lettek. Büszkélkedhetnek művésztanárokkal: Lucz Ilona, Majtényi Eszter, de van operaénekes is: Tóth Judit. Pitti Katalin szintén itt tanulta az alapokat. Amikor Bácskai János színművész úr elszolmizálta az elénekelendő dalt, a többiek csak néztek, hogy ezt hol tanulta. "Ének-zenés voltam Szentesen a Petőfi iskolában!" - volt a válasz.

De vannak amatőr muzsikusok, hangszeres tanárok is, akik saját és barátaik kedvtelésére játszanak társas zenét. A jubileumi rendezvénysorozat az évzáró hangversennyel kezdődött május végén. Ezt követte a Dr. Papp László Városi Sportcsarnokban az év végi táncbemutató. A harmadik rendezvényre 2007. október 20-án (szombaton) került sor.

 

 

 

Délután osztálytalálkozókra hívtak, vártak mindenkit az iskolába. Közös éneklés volt az udvaron, majd baráti beszélgetés az épületben. Este jótékonysági bált rendeztek a Megyeháza dísztermében. A bevétel egyik részét az Évkönyv (kapható az iskolában) mellett megjelenő DVD kiadására fordítják, másik részét az iskola udvarának további szépítésére (burkolatcsere, fedett kerékpártároló, pihenőpark) és az ének-zene oktatást elősegítő technikai eszközökre szeretnénk fordítani.

 

 

A találkozó és a bál képei ITT tekinthetők meg!

 

Szentes, 2007. 10. 26.

.