Lesz-e körfogalom Szentesen?

 

 

 

Hát igen, a címben szereplő kérdés foglalkoztatta leginkább azokat, akik ellátogattak 2007. október 11. és 12-én az Ifjúsági Házba megrendezett "Szentes településszerkezeti tervét" ismertető lakossági fórumra.

 

A lakossági fórum elején Wittek Krisztina vezető településtervező köszöntötte a megjelenteket, majd bemutatta jelenlévő két kollégáját (Nemes Zoltán tájtervezőt és Wettstein Miklós közlekedéstervezőt), akik szintén a maguk területéről tartottak tájékoztatást és a feltett kérdésekre válaszoltak.

 

Mit is tartalmaz a településszerkezeti terv? Először ezt kell tisztázni, hogy választ kapjunk a körforgalom vs. közlekedési lámpa dologra.

Röviden szólva, minden mást, ami egy város közel és távoljövőjét befolyásolhatja. A szerkezeti terv egy javaslatgyűjtemény, melyben olyan fontos dolgokat találhatunk, mint lakóterület-, ipar- és mezőgazdasági területfejlesztés, szolgáltatóterület- és közlekedésfejlesztés.

 

A Kossuth utca forgalomcsillapításával a részletes rendezési terv fog foglalkozni, így a most megtárgyalt javaslatgyűjtemény ezzel a kérdéssel nem foglalkozik.

 

Egyenlőre a kelet-nyugati átjárása hiányzik a városnak, és ez a Kossuth utcát terheli, melyen változtatni szeretne a településszerkezeti terv (ha kell akkor körforgalommal, ha kell akkor lámpával) . Két másodrendű főútvonallal kapcsolódik a város az országos közlekedési hálózathoz (45-ös és 451-es főút), melyek közül a 451-es rendelkezik a várost elkerülő szakasszal. A 45-ös főút a termáltótól kanyarodna déli irányba és a TV torony után csatlakozna a 451-es útba. Ezt a két utat északi elkerülővel is össze kívánják kötni a tervezők, hogy csökkenjen az átmenőforgalom.

 

Ön milyen közlekedésszervező megoldást javasol a frekventált csomópontokba?

Jó tudni, hogy egy számítógépről óránként 1 szavazatot fogad el a szavazógép! Nem kell regisztrálni, nincs IP cím ellenőrzés, tehát csak be kell jelölni a válaszunkat (esetleg rövid kommentárt hozzá) és a KÜLD gombra kattintani!

A szavazás 2007. október 15-én indult.

 

 Kinagyítható!

Megtudtuk, hogy a Kossuth utcán várhatóan lesz körforgalom (4 db), és a Városrendezési-, Fejlesztési Bizottság az elmúlt héten adott megbízást a témával foglalkozó tervezőnek, hogy a Rákóczi F. utca/Kossuth u, a Mátyás kir. u./Kossuth u., a Petőfi S. u./Kossuth u. és a Tóth J. u. (bíróság)/Kossuth u.-i körforgalmakat tervezze meg.

 

 

 Kinagyítható!                                                                               Kinagyítható!

 

Először 2004. március 19-ei testületi ülésen látott napvilágot a Kossuth utca körforgalmakkal való forgalomcsillapítása. Ennek az anyagnak a terveit láthatjuk fentebb, melyet most a tervező a kerékpárúttal kibővítve fogja elkészíteni hamarosan. Amint az elérhetővé válik úgy közöljük azt is, és még mielőtt döntés születne róla biztosan lesz lakossági fórum a témával kapcsolatban is.

 

 

Szentes város településszerkezeti terve ITT tekinthető meg!

 

 

A lakossági fórum hanganyaga ITT hallgatható meg!

Több mint 120 perc!

Szentes, 2007. 10. 15.

.