Idén nyolc út újul meg

 

 

 

A Regionális Fejlesztési Tanács által meghirdetett pályázatokon a város folyamatosan indul. Idén is több olyan pályázatot nyújtottak be, amelyek egy része nemcsak a város lakossága, hanem a kistérség, sőt ezen túl a kórház vonzáskörzete számára is fontos.

Ezek eredményeiről tájékoztatták a 2007. október 10-én a sajtó képviselőit .

Szirbik Imre polgármester elmondta, hogy idén nyolc utca felújítására pályázott a város, melyek közül a legnagyobb a Csongrádi út Széchenyi ligeti bejárata és a Kiss Zsigmond utca torkolata közötti szakaszának felújítása (ez a felújítás már folyamatban van). Ez a mintegy 40 millió forintos beruházás elsősorban a teherbírás növelésére irányult. Itt parkolók is épülnek, és szegéllyel ellátott út lesz, mellyel a betöredezési problémákat szeretnék kiküszöbölni. Ehhez kapcsolódik a Mátéffy utca felújítása. Ezen kívül az Ipartelepi úti lakótelepen három utcát, a városközpontban a Daru utcát is rendbe hozzák.

Hosszú vita előzte meg a Somogyi Béla, Csillag és Béke utca közötti szakaszának felújítását. Volt, aki azt javasolta, hogy itt ne sima burkolatot helyezzenek le, hanem ipari műemlékként maradjon meg ez a szakasz. A döntés szerint mégis aszfaltos lesz, hiszen a lakók is ezt kérték - mondta Szirbik, aki szerint így olyan párhuzamos utcák is kinyílnak a forgalom előtt, melyek a Vásárhelyi utat tehermentesítik. A nyolc utca felújítása 63 millió forintos beruházási költséget jelent, amelyből mintegy 25 millió forintot tudott a város pályázati forrásból lehívni. A döntő hányadot a költségvetés biztosította. Ebben a kérdésben már a közbeszerzés is eredményesen lezajlott, s folyamatosan megkezdődik a kivitelezés.

 

 

 

Szirbik Imre elmondta: néhány éve a város pályázatával megépült a sürgősségi betegellátó intézmény, s a település támogatásával és megyei pénzeszközökkel kisebb felújításokra is sor került. Most pedig befejezés előtt áll a szakrendelő magas tetejének építése, melyet az is indokolt, hogy két évvel ezelőtt a lapostető állapota miatt beázott a szakrendelő, és több hétre fel kellett függeszteni a fogászati ellátást. Az új szint elkészültével több beteget tudnak ellátni. A jelenlegi beruházás három fokozatban történik. Az első ütem azt jelenti, hogy a magastető elkészült, a második ütemben a magas tető alatt elsősorban szociális helységeket, a dolgozóknak pihenőhelységeket alakítanak ki. Így olyan területek is felszabadulnak az épületben, ahol egyelőre nincs hely a gyógyító és betegségmegelőző munkára.

A polgármester arról is beszámolt, hogy több mint 5 millió forintos csontsebészeti műszer beszerzéséhez nyújtott támogatást a város a költségvetésből, melyet már a traumatológiai ellátásban használnak a sérült csontok összeillesztésénél és a protézisek beültetésénél.

Szentes, 2007. 10. 15.

.