Bezárt bányák kincsei

 

 

 

Főként erdélyi bányákból származó ásványokat és csiszolatokat bemutató kiállítás nyílt 2007. október 19-én délután a szentesi Koszta József Múzeumban.

 

 

 

Az Ásványok világa című tárlat a szegedi Móra Ferenc Múzeum 1920 előtti és modern ásványgyűjteményének legszebb darabjaiból állt össze. A kollekció magja napjainkban már nem működő erdélyi bányákból származik.

Varga András kulturális antropológus, a tárlat rendezője elmondta, a kiállítás egyrészt ásvány rendszertani osztályok szerint mutatja be a kőzeteket, de a természettudományos ismeretek mellett esztétikai élményt is kínál a látogatóknak, akik szemet gyönyörködtető ritkaságokkal is találkozhatnak itt. Bemutatnak igazán szép piriteket, antimonitokat, s a mindenki által ismert kalcitok és kvarcok számtalan forma, szín és méretváltozatát.

 

 

 

Béres Mária, a Koszta József Múzeum igazgatója közölte, az értékes ásványokat és csiszolatokat felvonultató szakmai kiállításhoz kapcsolódik egy másik tárlat is. A kiállítóhelyen bemutatják a szentesi Petőfi Sándor Általános Iskola ásványgyűjteményének legszebb darabjait. Sprock János, az iskola földrajz tanára vezetésével a diákok és az érdeklődő tanárok évente két alkalommal hazai - Mátra, Zemplén, Börzsöny-hegység -, illetve erdélyi - Nagybánya, Kapnikbánya - ásványgyűjtő körúton vesznek részt. A tanulmányutak alkalmával olykor különleges ásványok kerülnek a gyermekek vagy éppen tanáraik birtokába. Most ezeket a darabokkal s a helyszínen készült fotókkal is találkozhatnak az érdeklődők a Koszta József Múzeumban.

Szentes, 2007. 10. 24.

.