Leölték az összes szárnyast a libatelepen

 

Kedden kora délutánra (2007. január 23.) mind a 3300 szárnyast leölték azon a libatelepen, amelyet madárinfluenza gyanúja miatt vontak zár alá a hatóságok. A tenyészet Szentestől 14 kilométerre, Nagymágocstól 5 kilométerre található. A környéken már több, mint 30 ezer baromfit megvizsgáltak, de mind egészséges volt.

 

 

 

Az első elhullott libákat pénteken találták a telepen. Az állategészségügyi hatóság vasárnap este vizsgálta meg az állományt, miután 18-ra nőtt az elpusztult szárnyasok száma. A szakemberek 30-40 libánál találtak betegsére utaló idegrendszeri tüneteket. A helyszínen felboncoltak néhány tetemet, és a hasnyálmirigyükben vérzést találtak, ami vírusos eredetű fertőzésre utal. A tetemekből vett mintákat már vizsgálják a szakemberek. Ha tényleg madárinfluenzáról van szó, 2-3 nap múlva meglesznek az eredmények - mondta Süth Miklós országos főállatorvos.

 

 

Több vándormadár itt pihent meg a telep mellett folyó Kórógy partján és lehet, hogy ez okozta a fertőzést.

 

Az érintett telep egy kilométeres körzetében nincs másik tenyészet. A három kilométeres védőzónában 57 tanya van, ezeken az összeíráskor 1743 baromfit számoltak meg, amelyek egészségesnek bizonyultak. A 10 kilométeres megfigyelési zónában már csaknem 30 ezer baromfit vizsgáltak meg, ezek sem voltak fertőzöttek.

Ha a laboreredményekből kiderül, hogy nem madárinfluenza okozta a fertőzést, a hatóságok feloldják a védő-, illetve a megfigyelési zónát. Ha esetleg mégis erről a vírusról van szó, de nem lesz újabb megbetegedés, a védőkörzetet 21, a megfigyelési zónát 30 nap után szüntetik meg.

 

Szentes, 2007. 01. 23.

.