Térfesztivál - 2006

 

 

 

Ebben az évben is megrendezték a térfesztivált a Kossuth téren, melyet először két évvel ezelőtt keltettek életre, amikor megújult Szentes főtere a Kossuth tér.

Már délelőtt 11.00 órától várták az érdeklődőket a Kossuth térre ahol szentesi kirakodók vására nyitotta meg az ünnepet. Délután három órától Óvodai Kézműves Sátrakban próbálhatták ki a gyerekek és szüleik kézügyességüket (Farkas Antal utcai és a Felsőpárti óvodák közreműködésével), majd a Civil Pont a civil falával adott tájékoztatást a szentesi civil szervezetekről.

 

 

 

Délután öttől a Miamanó Színház gyermekműsorát tekinthettük meg a Kossuth tér kisszínpadán, ahol Ludas Matyi története kelt életre.

 

 

 

A Kossuth szobor melletti füves részen este 6-kor a Szentesi Farkasok léphettek a fűre, és itt mutatták be a fiatal focisták tudásukat. Az utánuk következő néhány percben egy acrobatikus capoeira bemutatót láthattunk. Bizonyára már többen hallottak e Magyarországon még újnak számító – de egyre nagyobb népszerűségnek örvendő -, brazil eredetű sportágról. Kialakulása az 1600-as évekre tehető, mikor is a Brazíliában élő, elnyomástól szenvedő rabszolgák tömegei folyamatos lázadásokkal keserítették meg földesuraik nyugalmát. Ekkor a nagybirtokosok arra a következtetésre jutottak, hogy mindennemű harci technika gyakorlását megtiltják szolgáiknak. A rabszolgák leleményességének köszönhető a táncos, játékos vonások. Az e fajta gyakorlás új technikát követelt. Azóta e tradíció sportággá nőtte ki magát, és ma már fegyverek nélkül, rengeteg akrobatikus látványelemekkel tűzdelve gyakorolják az emberek szerte a világon korhatár nélkül. Szentesen és még a környező 4 városban az ACROTEK SE vezetőedzője, Dömsödi Ferenc tartja a tréningeket.

 

 

 

Este fél 7-kor a Horváth Mihály szobor előtt a Herenciás együttes (indián zene) elő kiskoncertjét hallhattuk.

 

 

 

Míg sokan hallgatták az indián muzsikát, addig a kisszínpadon a Felsőpárti ÓMK dolgozóinak tánccsoportja lépet fel. A Felsőpárti Óvodai Munkáltatói Körzet Néptánccsoportja 2 éve alakult énekelni, táncolni szerető óvónőkből és dajkákból. Többször felléptek városi és óvodai rendezvényeken pl: – a „Rejtelmek ha zengenek” alkotó pedagógusok szemléjén, városi gyermeknapon és egyéb rendezvényeken. Lassan feledésbe merülő, még közöttünk élő hagyományokat szeretnének továbbörökíteni, átadni a gyermekeknek és felnőtteknek. Műsorukban a legismertebb böjti leányjátékot, Dél-Dunántúli kapuzót és Bagi karikázót mutattak be.

 

 

 

A szentesi Színkör Művészeti Alapítvány szervezésében először egy három hónapos tréninget, majd a nyáron 1 egyhetes tábort tartott a szentesi születésű budapesti tánctanár Szilvássy Balázs.

Szentesen kezdte táncos múltját, mint társastáncos. Partnerével, Szilvássy Zsuzsával számtalan nívós versenyen értek el kitűnő eredményeket. Ezután a fővárosban próbált szerencsét, és sikeres lett. Elvégezte a Táncművészeti Főiskolát, show tánckarával bejárta Európa országait és nagyon sok videoklipp őrzi tánclépéseit. Tapasztalatát és tudását kamatoztatta a Clip Dance Hip-hop táncban.

A táncbemutatók után a Seress Formáció kiskoncertjét hallhattuk a kisszínpadon.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

 

 

Az est sztárfellépője előtt tűzzsonglőrök kápráztatták el a közönséget, mely társulatot (Spiral Flames) Tihanyi Mihály és Retkes István keltette életre még 2002-ben. A fiúk ’99-ben ismerkedtek meg a zsonglőrködés alapjaival, majd két év elteltével beszerezték az első tüzes kellékeket: egy meteor és egy ördögpálca alkotta akkori eszköztárukat.

A hobbinak indult játéknak egyre több szemtanúja akadt, majd megkezdődött a felkérések, meghívások ideje a különböző rendezvényekre.

Állandóan változó műsorukat több alkalommal volt már lehetőségük bemutatni, nem egyszer több száz néző előtt. Így szerepeltek már: zenés, gasztronómiai és családi rendezvényeken, kiállítás megnyitókon, iskolai táborokban, sportprogramokon, szalagavatókon, különböző klubokban, diszkókban.

Látványos tüzes műsoruk állandó vizuális eleme a Karahana zenekar koncertjeinek. A zenekar ütőse, Bugyi András kíséri műsorukat lehetőség szerint kongával, darbukán, rototamokkal vagy éppen digitális dobpaddal. Időről-időre változik a felállás. Esti fellépésükön Gila Ferenc és Pintér Hajni közös Angyalszárny számával bővült repertoárjuk. Ezen kívül buzogány, ördögbot és meteorszámokat láthattak a Spiral Flames tűzzsonglőröktől.

 

 

 

Este 8 óra után vette kezdetét a Republic együttes élő nagykoncertje, amin több ezren szórakoztak.

 

 








































































































































Húzd az egér nyilát a képekre!

 

Szentes, 2006. 09. 20.

 

.