Szentes egyik legértékesebb műemléki épülete újult meg, a "gólyás-ház". Megújulását uniós program tette lehetővé, mindamellett két település, Szentes és a romániai Újszentes összefogása.

 

 

 

 

 

A munkálatokhoz szükséges forrás előteremtése érdekében együtt pályázott a város a Temesvártól két kilométerre fekvő testvértelepülésével, Újszentessel a Phare-CBC alapjára, melyből 75 millió forintot nyertek. Ezt egészítette ki az önrésszel Szentes, és Juhász Márta városi főépítész tervei alapján mintegy százmillió forintból rendbe hozták a 163 éves, klasszicista stílusú egykori polgárházat.

 

 

 

Szilágyi Géza Újszentes polgármestere elöljáróban bemutatta a települést. A 2750 lakosú Újszentesen 1100 a magyar ajkú polgár. Idén ünneplik fennállásuk 115 éves évfordulóját. A ház nagyon szépre sikerült, gratulált a tervezőknek, kivitelezőknek, a kezdeményezőknek. Nagy feladat vár az igazgatónőre, hogy ezt megőrizze, betelepítse művészekkel, gyerekekkel. Mint mondta, megtiszteltetés volt, hogy együtt működhettek.

 

 

 

 

 

A Művészetek Háza udvarát Börönte László helybeli keramikusművész térplasztikája ékesíti. A kézműiparnak állít emléket az alkotás: az alján egy régi céhláda látható, a rajta lévő oszlopon pedig különböző szerszámok szimbolizálják a népi mesterségeket.

 

 

 

 

Az épület kulcsát Szirbik Imre adta át az iskola igazgatójának, Kálmánné Szabó Erzsébetnek.

 

Szirbik Imre polgármester az ünnepélyes pillanatokban utalt az évtizedeken át tartó kapcsolatra, amely a két települést összefűzi. Azok az évszázados hagyományok, amelyek a magyarságot összekötik, közös tőről, apáink, őseink hagyatékából táplálkoznak. A jelennek a feladata, hogy mindazon ötletet, szemet, kézügyességet megkívánó dolgot megőrizze, s a jövőnek úgy adja át, hogy számukra az tovább vihető, az adott korban élő legyen. Ezt szolgálja ez az épület - mondta a polgármester.

 

 

 

 

 

Az avató ünnepségen ízelítőt kaptunk a népművészetből: az újszentesiek népdallal, néptánccal kedveskedtek. A Művészetek Házát a Szivárvány Alapfokú Művészetoktatási Intézmény működteti.

 

 

 

 

 

A Művészetek Háza protokolláris megnyitójára 2006. szeptember 20-án került sor, és a nagyközönség szeptember 24-én vehette birtokba a megújult polgárházat.

 

 

 

Ezen a napon a VAGA BANDA gólyalábas zenés komédiások toborozták a népet egy szabadtéri előadáshoz a Kossuth utcán, melyet a Művészetek Háza udvarán adtak elő.

 

 

 

 

 

Az udvaron utána a Szivárvány Művészeti Iskola növendékei adtak elő egy darabot.

 

 

 

 

 

Míg odakint a színház iránt rajongók nézték az előadásokat, addig a ház valamennyi termében kézműves munkákat készíthettek az érdeklődők.

 

 

 

 

 

 

 

A délelőtt zárásaként táncházban mozoghatta le mindenki a reggelit, hogy a déli ebéd jobban essen, de a programok délután is folytatódtak.

 

Szentes, 2006. 09. 26.

 

.