Nyulak Margitja

 

 

 

Szent Margit sorsát: Spiró György 1979-ben jelentette meg Nyulak Margitja című, két felvonásos drámában. A cím játékos-ironikus jellegével groteszk hangvételű drámára utal, melyet a Megyeháza Kulturális és Konferencia Kp. udvarán mutattak be 2006. augusztus 11-én a Békéscsabai színészképző növendékei.

 

 

 

A Nyulak Margitja cselekménye erős és hiteles szituáción alapul: miután Margit visszautasítja, hogy szerzetesi fogadalmát semmibe véve Ottokár cseh király felesége legyen, IV. Béla lánya rendtársnőire bízza, hogy - ha vissza akarják kapni addigi kiváltságaikat - bírják jobb belátásra Margitot.

 

 

A többi apáca aztán - ki szabadulásáért, ki csak sorsa javulásáért - agyafúrt lelki és testi kínzásokkal próbálja rávenni a királylányt döntése megváltoztatására. A Nyulak szigete így egy csapásra közös pokollá alakul számukra, ami a modern nyelvhasználat folytán egy mai javítóintézet képzetét kelti föl az olvasóban. Végül Margitot megmérgezik, hogy ha már feleséget nem tudtak, legalább szentet csinálhassanak belőle.

Szentes, 2006. 08. 14.

.