Mi történt a strandon?

 

 

Talán nincs olyan média amely nem számolt be a szentesi Széchenyi-ligeti strandon történt "Klórgáz mérgezéses esetről". Sajnos elég sokan pontatlanul fogalmaztak az esettel kapcsolatban, ezért 2006. augusztus 3-án sajtótájékoztató keretében ismertette a történteket Tomcsányi Ferenc a szentesi Sportközpont vezetője.

A víztisztító berendezés meghibásodása miatt kerülhetett a megengedettnél jóval több vegyszer a szentesi strandfürdő 50 méteres nagymedencéjébe, ami miatt tegnapelőtt (2006. augusztus 1-én) este 14 gyereket és egy felnőttet vittek mérgezés gyanújával kórházba a mentők. Azóta mindenkit hazaengedtek az orvosok. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségének gyanúja alapján indított büntetőeljárást.

 

 

 

A szentesi strandon kedden délelőtt egy rövid áramszünet után a vízforgató berendezés kismegszakítója meghibásodott. Az áramszünet után a gépész körbe járta a teljes strand elektromos berendezéseit, hogy újra indítsa azokat és akkor vette észre, hogy az 50 méteres medence vízforgatójának megszakítója javításra szorul. Azonnal nekiláttak annak cseréjének, de az egyfázisú hálózatról tovább működött a medence vegyszeradagolója. Kétféle vegyszert alkalmaznak a fertőtlenítésre a strandon, ez pedig a sósav és a hypó. Ez a két szer nem találkozhat közvetlen egymással, mert míg az egyik savas a másik lúgos, és azonnal reakcióba lépnek egymással és így keletkezhet klórgáz. Összesen kb. 6 liter vegyszerről ill. annak reakciójából keletkezett a galiba, amely egy 150 köbméteres medencébe került.

 

A medencében kb. 60 strandoló tartózkodott, amikor az úszómester észrevette, hogy megváltozott a beömlő víz színe, és világosbarna füstszerű gázfelhő gomolygott a vízfelszínén. Ekkor elrendelte a medence teljes kiürítését, de így is többen belélegezték a felszabaduló klórgázt.

 

 

 

A szentesi mentőállomás ügyeletére először három rosszullétet jelentettek be, csak amikor kiérkeztek a fürdőbe a mentősök többen akkor jöttek oda hozzájuk, hogy rosszul érzik magukat. Végül 15 embert, köztük 14 gyereket megfigyelésre a szentesi kórházba vittek megfigyelésre, a helyszínen 11 embert láttak el.

Két gyermek kivételével végül még az este mindenkit hazaengedtek a kórházból, de másnap délelőtt már ők is hazamehettek.

Tomcsányi Ferenc sajtótájékoztatója ITT hallgatható meg!

Szentes, 2006. 08. 03.

.