Újra folyik a vér a korházban

Másféléves küzdelem a vérellátóért

 

 

2006. augusztus elejétől újra a Dr. Bugyi István Kórház részlegeként működik a Vérellátó Központ. Az országos szolgálat meg akarta szüntetni a 39 évvel ezelőtt alapított állomást, de a megye és a város vezetői lobbiztak a megmentéséért.

A szentesi kórház főorvosának, Kispál Mihálynak vitathatatlan érdeme van abban, hogy a vérellátó állomás eredményeit országosan is jegyezték. A 39 évvel ezelőtt alapított intézmény pár esztendővel ezelőttig a kórház osztályaként működött, míg nem az Országos Vérellátó Szolgálathoz csatolták. Az OVSZ azonban anyagi és szakmai szempontokra hivatkozva meg akarta szüntetni. A megye, a város és az egészségügyi intézmény vezetői ebbe nem nyugodtak bele, és lobbizni kezdtek a vérellátó központ megmentéséért.

 

 

 

A szentesi kórház egymaga nagyobb forgalmat bonyolít le, és több vérkészítményt használt, mint a megye másik két kórháza, a hódmezővásárhelyi és a makói. Egymaga közel annyi vért vett le, mint az említett két kórház. Gyakorlatilag ellátották önmagunkat. És ez biztonság volt arra nézve, hogy úgynevezett nagy vérigényű osztályokat lehetett létrehozni Szentesen. Ide tartozik például a traumatológiai, az onkológiai osztály, és létre lehetett hozni a sürgősségi osztályt.

 

Másfél éves küzdelem után 2006. augusztus 1-től ismét a szentesi kórház részlegeként működik az állomás.

Úgy tervezik, hogy kedden és szerdán 8-tól 12-ig lesz véradás az állomáson. Jövőre szeretnének egy harmadik napot is beiktatni, előreláthatólag a csütörtök délutánt. Természetesen a feltételek megteremtése után.

Fenyves Ernő főigazgató elmondta: mindenki számára megnyugtató az, hogy Kispál főorvos vállalta a munkát a részlegnél. Mint mondta, kiváló szakember, lelkiismeretes orvos, a vérellátásban résztvevők, a dogozók nagy szeretettel fogadták. Így folytatódhat az a munka, ami néhány éve megszakadt.

Szentes, 2006. 08. 08.

.