El-"gém"-beredett a lógásban

 

 

 

2006. augusztus 22-én a déli órákban két fiatal arra lett figyelmes, hogy valami madár lóg a Kurcán átívelő telefonvezetéken. A bajba került hosszúnyakú madár kétségbeesett módon próbált kiszabadulni, de nem sikerült.

A telefonvezetékre azon a helyen egy hármas horogból álló horgászszerelék csavarodott fel évekkel ezelőtt és repülés közben abba akadt be a pocgém (Ixobrychus minutus), azaz egy kis törpegém.

 

 

 

A fiatalok nagyon helyesen értesítették a szentesi tűzoltókat, akik a törpegém segítségére vonultak ki. Az átívelő telefonvezetéket az oszlopról leengedték, és így a víz felett sikerült elérniük a madarat és levágták a fogva tartó damilt a horoggal. A parton sikerült kiszedni a horgot, és ekkor már értesítették a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársait, akik délután elvitték megvizsgálni a kis gémet, valamint a horoggal való találkozás sebeit lefertőtlenítik.

 

 

A törpegém gólyaalakúak rendjébe, ezen belül a gémfélék családjába tartozó kisméretű gázlómadár, Európa legkisebb gémféléje.

A törpegém sűrű nádasokban, mocsarakban, vízpartokon éli bújkáló életét. A bölömbikához hasonlóan nem alkot fészkelőtelepeket. Kis tömege lehetővé teszi, hogy nádszálakon kapaszkodjon meg, innen les zsákmányra. Táplálékát kisebb halak, gőték, békák, ízeltlábúak alkotják.

Veszély esetén „cövekel”, azaz nyakát és fejét az ég felé nyújtja, és mozdulatlanná dermed.

Bár Magyarországon a törpegém állomány stabil, de fokozott védettséget élvez, eszmei értéke 100,000 forint.

Szentes, 2006. 08. 22.

.