Hat hét, hat tánc

 

 

 

"Aki egy kicsit is szereti a színházat, annak KÖTELEZŐ megnézni a Hat hét hat táncot ! Vári Éva és Kulka János frenetikus, a darab zseniális és ismét kiderül, hogy nem a színpadtechnika a lényeg hanem a szereplők. Pláne, ha ilyen magaslatokban járnak mint Ők ketten ! Szóval aki egyszerre akar röhögni, gondolkodni és sírni, azonnal csapjon le a jegyekre!"  - az előbbi gondolatokat olvashattuk egy színház portálon és a szentesi közönség meggyőződhetett róla, hogy tényleg a nyári színházi évad egyik legnagyobb alakítását láthattuk a Megyeháza udvarán 2006. július 13-án Vári Évától és Kulka Jánostól.

 

 

 

Két eltérő korú, eltérő társadalmi helyzetű és eltérő életvitelű idegen a tánc közben megismeri és megszereti egymást és leküzdi a közöttük feszülő ellentéteket. A táncórák valójában leckék az életről: Lily (Vári Éva) és Michael (Kulka János), a Hat hét, hat tánc főszereplői megtanulják megérezni, megérteni és elfogadni a másik embert. Játszódik, napjainkban Lily otthonában St. Petersburgban, Floridában.

 

1. Hét - Swing Michael és Lily először találkozik egymással. A jómódú nyugdíjas lelkészné táncórákat venne a nyers és cinikus Michaeltől. Hogyan is jöhetne ki egymással két ennyire különböző ember? Lily ki is akarja rúgni a szemtelenkedő férfit, Michael könyörgésére azonban meggondolja magát, és ad neki még egy esélyt.

 

2. Hét – Tangó Lily gyorsan megbánja előző heti döntését, miután Michaelt hazugságon kapja. Az asszony már egyáltalán nem biztos, hogy folytatni akarja az órákat. Michael indulatosan mentegetőzik, és mielőtt elmenne, elárulja titkát, ami miatt a hazugságra kényszerült. Ekkor Lily kezdi marasztalni; a vita hevében rájött, talán mégis élvezni tudná kissé talán szokatlan stílusú tánctanára társaságát.

 

 

 

3. Hét – Bécsi keringő Ezúttal Michael érkezik borús arccal. A múlt heti hegyi beszéd után rá kellett jönnie, Lily is hazudott neki. Cinikusan fordul el Lilytől, aki azonban mindent megtesz, hogy a férfi ne menjen el. Most Lilyn az őszinteség sora, ő is mesél az életéről, az öregségről, a fájdalmas magányról. Végre jöhet kibékülésük jelképe: a tánc.

 

4. Hét – Foxtrott Hiába mondja le Lily a táncórát, Michael mégis megjelenik. Ráadásul még levest is hoz magával, miután hallotta, hogy az asszony gyengélkedik. Lily vonakodva fogadja el Michael szeretetteljes törődését. A meleg leves azonban megteszi hatását: Lily ismét talpra áll és kiválóan követi Michael tánclépéseit. Tánctanárra nem volt szüksége, egy partnerre azonban annál inkább.

 

 

 

5. Hét – Cha-cha-cha A táncórára ezúttal egy táncesten került sor. Lily és Michael későn érnek haza és fáradtan rogynak le a kanapéra. Lily felszabadultan kezd mesélni szűklátókörű férjéről kiüresedett házasságukról. Michael is mesél félresikerült kalandjairól. Lily indulatosan bírálja a férfit, amiért az feladta a keresést: önsajnálat helyett megfontoltabban kellene párt választania.

 

6. Hét – kortárs tánc Eljött a Beach Boys napja. Michael alkalomhoz illően, színes pálmafás ingben áll az ajtóban, a sápadt Lily azonban hálóingben fogadja. Az asszony alig áll a lábán. Ezen az utolsó órán alig táncolnak. Mindketten arra vágynak, hogy megosszák egymással életük legnagyobb titkait, a múlt legfájdalmasabb pillanatait. Jóllehet a táncórák véget értek, tudják, barátságuk örökké fog tartani. Michael búcsúzásképp felkéri Lilyt egy utolsó táncra. Összebújva ringatóznak a naplementében.

Szentes, 2006. 07. 17.

.