Francia fiatalok Magyartésen

 

 

 

Francia és magyar diákok táboroztak az elmúlt héten a magyartési ifjúsági táborban. A tábor a következő címet kapta a résztvevőktől: "Paprikás béka combok avagy a sztereotípiák és a valóság tanulmányozása a francia és a magyar kultúrában". Ezt a tábort a VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség szervezte és meghívta a francia kapcsolatának (FRANCAS Ifjúsági Szövetség) tagjait, hogy a két nemzet ifjúsága minél jobban megismerje egymást és annak kultúráját.

Az Ifjúság 2000-2006 program keretében létrejött tábor fő célja volt, hogy a két nemzet (magyar, francia) ifjúsága megismertesse egymással a nemzetük jellemzőit, értékét.

 

 

 

Az Európai Unió tagállamai közösen hozták létre az Ifjúság 2000-2006 programot, amely a jogi keretet adja az ifjúságnak szóló nem formális oktatási programok támogatásához. Az Ifjúság 2000-2006 Program nem csupán a fiatalok saját projektjeit támogatja, hanem segít mindazoknak a szakembereknek is, akik fiatalokkal foglalkoznak valamilyen iskolán kívüli program megvalósításában.

 

 

 

A francia fiatalok tíz nap alatt nem csak Magyartéssel és környékével ismerkedtek meg, hanem Szentesen és Ópusztaszeren is jártak. A táborlakóknak a pályázat kiírása szerint dokumentumokat kellett készíteniük, mely a saját nemzetét ismerteti, ábrázolja. A magyartési VE-GA Központ nagytermében szép számmal gyűltek a plakátok, a természeti barangolások alatt összegyűjtött növényekből készült kompozíciók.

A jövőre előretekintve a VE-GA igyekszik kibővíteni ezt a cserekapcsolatot német és erdélyi ifjúsági szervezetekkel, és akár négy nemzet diákjai táborozhatnak együtt Magyartésen.

Szentes, 2006. 07. 31.

.