Semmelweis-nap

 

 

 

2006. június 30-án a betegek nevében köszönte meg a szentesi kórház dolgozóinak a helytállást Szirbik Imre polgármester a Dr. Bugyi István Kórházban rendezett Semmelweis-napi ünnepségen.

A Semmelweis Nap az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe. Semmelweis Ignác, "az anyák megmentője" szimbolikus alak, hisz nem félt változtatni, mégha el is veszítette ezzel az őt támogatókat.

Az egészségügy nem csak az ágazat több százezer dolgozójának fontos, hanem az egész társadalom ügye. A Semmelweis Nap ezért az egész társadalom ünnepe.

Semmelweis Ignác 1818. július 1-jén született Budapesten. Idővel rájött, hogy az akkoriban sok halálos áldozatot követelő gyermekágyi lázat vérmérgezés okozza, amit az alapvető higiéniés szabályok betartásával lehet előzni. Ő ismerte fel először a fertőtlenítés fontosságát, de újító szellemű törekvései hatalmas ellenállást váltottak ki. Halálát nem elmebetegség vagy agybántalom, hanem vérmérgezés okozta 1865-ben.

 

 

 

Dr. Ugocsai Gyula rendhagyó módon a Semmelweis-nap alkalmából nem Semmelweis Ignácról tartott megemlékezést, hanem Margaret Sangerről a családtervezés apostoláról, aki kiemelkedő érdemeket szerzett a születésszabályozás terén.

 

Margaret Sanger, mint New York szegényebb negyedeinek védőnője, igen sok nemi nyomorúságot látott. Hamar rájött, hogy úgy tud legjobban segíteni a szegény nőkön, ha tájékoztaatja őket a nem kívánt terhességek elkerülésének módjáról. Ezért írni és publikálni kezdett erről az akkor igen kényes témáról. Ennek során megalkotta a „születésszabályozás” fogalmát. 1916-ban Sanger és nővére Brooklynban megnyitották születésszabályozási klinikájukat, amely az első volt az USA-ban. Ezt a klinikát „közbűntény” ürügyén rögtön be is záratták és a Sanger nővéreket 30 napi dologházi munkára ítélték. A továbbiakban ellenük folytatott vádaskodások és üldözések viszont azt eredményezték, hogy munkájukat a közvélemény egyre inkább támogatta, s 1936-ban egy bírósági határozat engedélyezte az orvosoknak a fogamzásgátló rendelését. Sok állam azonban továbbra is tiltotta azok árusitását, s csak az USA Legfelsőbb Bíróságának 1965-ben és 1970-ben kelt határozata törölte el az utolsó restrikciókat. 1927-ben Sanger megszervezte a „Születésszabályozás amerikai lígáját”, amely 1942 óta „Családtervezési Szövetség” néven ismeretes.1953-ban Margaret Sanger lett a „Nemzetközi Családtervezési Szövetség” első elnöke, s hátralevő éveiben főleg Ázsia születésszabályozási problémáival foglalkozott.

 

Az ünnep alkalmából az alábbi dolgozók vehettek át elismeréseket:

Kiváló Orvos

Dr. Jaksa Erzsébet főorvosnő (Szakorvosi rendelő), Dr. Varga Erika főorvosnő (Kp. Röntgen), Dr. Hayfron William főorvos (Anesethesiológia)

 

Kiváló szakdolgozó

Udvardi Sándorné főműtősnő (Baleseti sebészet), Herédi István szoc.gondozó, ápoló (Pszichiátriai osztály), Laczkó Györgyné orvosírnok (Sebészet), Bernáthné Bába Veronika diplomás ápoló (SBO), Farkas Lajos vezető asszisztens (Anaesthesiológia), Horváth Erzsébet ápolónő (Belgyógyászat), Békési Katalin ápolónő (Krónikus belgyógyászat), Királyné Balogh Agnes vezető asszisztens (TBC gondozó), 0llainé Barna Éva asszisztens (Szakorvosi rendelő), Vecseri Tibor beteghordó, csop.vez. (Szállító szolgálat)

 

 

 

Kiváló dolgozó

Varga Tiborné állóeszköz gazdálkodó (Műszaki osztály), Forgács Imre informatikus (Döntéselőkészítési Oszt.)

 

Szakmai előléptetés

Dr. Badó Csaba főorvos (Baleseti Sebészet), Dr. Csabai László főorvos (Szülészet), Dr. Rácz Ferenc főorvos (Szülészet)

 

 

Szentes, 2006. 07. 05.

.